Care este termenul în care putem contesta deciziile angajatorului?

Care este termenul în care putem contesta deciziile angajatorului?   Potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003, republicată – Codul Muncii, salariatul are dreptul să conteste deciziile angajatorului său izvorâte din raportul de muncă ce se naște între aceștia, ca urmare a voinței concordante a acestora. Acest drept de contestație este o consecință firească, ținând cont de…

Details

Procedura vânzării bunurilor din domeniul privat al unităților administrativ teritoriale

Procedura vânzării bunurilor din domeniul privat al unităților administrativ teritoriale   Tendința umană, naturală a oamenilor este de a căuta stabilitate. De multe ori, această stabilitate se obține prin achiziționarea unei locuințe, care prin natura ei de bun imobil, reprezintă una dintre cele mai sigure modalități de a aduce stabilitate în viața unei persoane. De…

Details

Concedierea pentru necorespundere profesională a salariatului

Concedierea pentru necorespundere profesională a salariatului   Raportul juridic de muncă dintre angajator și salariat reprezintă una dintre cele mai importante relaționări din viața adultă a unei persoane. Durata raportului juridic poate varia în funcție de înțelegerea părților. Astfel, contractul individual de muncă poate fi încheiat atât pe perioadă determinată, cât și pe perioadă nedeterminată.Totuși,…

Details

Cererile privind achizițiile publice adresate instanțelor

Cererile privind achizițiile publice adresate instanțelor   În data de 7 februarie 2025, în Monitorul Oficial al României, Partea I, a fost publicată Decizia nr. 468/2024 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (1) prin raportare la art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de…

Details

Modificări legislative în ceea ce privește procedura prevenirii și combaterii hărțuirii la locul de muncă

Modificări legislative în ceea ce privește procedura prevenirii și combaterii hărțuirii la locul de muncă Prin HG 27/2025 se modifică Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. Având în vedere că modificarea a intrat în vigoare la data de 3 februarie 2025, este…

Details

Tribunalul Timiș a statuat recent printr-o decizie faptul că: o clauză atributivă de competență, stipulată în facturile emise de una dintre părțile contractante NU îndeplinește cerințele art. 25 din Regulamentul nr. 1215/2012 ( prorogarea de competentă prin acordul părților )

Tribunalul Timiș a statuat recent printr-o decizie faptul că: o clauză atributivă de competență, stipulată în facturile emise de una dintre părțile contractante NU îndeplinește cerințele art. 25 din Regulamentul nr. 1215/2012 ( prorogarea de competentă prin acordul părților )   Ce se întâmplă dacă trebuie să recuperezi o creanță de la un debitor cu sediul în…

Details

Prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă a funcționarilor publici

Prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă a funcționarilor publici   Cine are obligația de a pune în aplicare metodologia privind prevenirea si combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum si a hărţuirii morale la locul de muncă? Prin HG nr. 970/2023 a fost aprobată Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de…

Details

Ce demersuri legale poți intenta dacă te confrunți cu un caz de defăimare, hărțuire și încălcarea vieții private?

Ce demersuri legale poți intenta dacă te confrunți cu un caz de defăimare, hărțuire și încălcarea vieții private?   Dacă te afli în situația în care ai suferit prejudicii legate de imaginea ta, reputația ta personală sau profesională a fost afectată prin afirmații false, defăimătoare sau publicarea unor informații neadevărate ai la îndemână anumite demersuri…

Details