Atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă

  Atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă   Conform art. 169 din Legea 85/2014: La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată…

Details

Informații utile pentru înființarea unei asociații

Informații utile pentru înființarea unei asociații   Conform Ordonanței Guvernului 26/2000: Pentru înființarea unei asociații este nevoie de un număr de minim 3 persoane ce contribuie la realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial. Trebuie stabilite și întocmite următoarele acte: denumirea asociației, dovada disponibilității denumirii…

Details

Care sunt drepturile, faptele sau raporturile juridice care pot fi notate în cartea funciară?

  Drepturile, faptele sau raporturile juridice care pot fi notate în cartea funciară   Există 3 tipuri de cereri de înscriere în cartea funciară a datelor cu privire la imobile: cereri privind intabularea; cereri privind înscrierea provizorie; cereri privind notarea.   Intabularea :   are ca obiect dreptul de proprietate și alte drepturi reale, precum…

Details

Instanța competentă pentru judecarea cererilor de divorț

Instanța competentă pentru judecarea cererilor de divorț   În reglementarea actuală, procedura divorțului poate avea loc fie pe cale administrativă sau prin procedură notarială, atunci cand este vorba despre acordul partilor pentru desfacerea casatoriei, fie pe cale judiciară.   Dacă sotii apelează la procedura judiciară a divortului, respectiv aceștia se decid sa introduca cererea de…

Details

De cine poate fi cerută desfacerea căsătoriei părților?

De cine poate fi cerută desfacerea căsătoriei părților?   Acțiunea de divorț reprezintă o acțiune ce are caracter strict personal și nici o altă persoană nu poate exercita în locul soțului reclamant și astfel că în calitate de parat nu poate fi chemat decat celalalt sot.   În cazul decesului reclamantului, moștenitorii pot continua acțiunea…

Details

Prestația compensatorie

Prestația compensatorie   Unul dintre efectele divortului cu privire la raporturile patrimoniale dintre soti este acela privind prestația compensatorie. Prestatia compensatorie reprezintă plata unei compensatii ce se poate acorda unuia dintre soti in cazul in care cererea de desfacere a casatoriei ar produce un dezechilibru semnificativ in conditiile de viata ale acestuia.   Care sunt…

Details