In anul 2020 , Legea insolventei s-a modificat .
Noi consideram ca cea mai importanta modificare consta in faptul ca a crescut valoarea minima (valoarea prag )pentru care se poate deschide insolventa unei societăți comerciale.
Dacă sunteți debitor sau creditor și sunteți interesat de deschiderea unei proceduri de insolvență, trebuie sa cunoașteți ca este important sa existe datorii de peste 50.000 lei.
Pana la aceasta modificare, valoarea minima pentru deschiderea insolventei era de 40.000 lei.
De asemenea, dacă sunteți debitor și vreți să formulați o astfel de cerere, după data de 11 iulie 2020 s-a abrogat prevederea potrivit căreia cuantumul creanțelor bugetare trebuia să fie mai mic de 50% din totalul declarat al creanțelor societății.
Am avut clienți care aveau datorii fiscale, stabilite in urma unui control fiscal , fiind in imposibilitatea de a le achita, însă nu puteam solicita insolventa întrucât datoriile fiscale / bugetare reprezentau peste 50 % din masa credala, uneori chiar 95 %.
Deși Codul de procedura fiscală si Legea insolventei menționează ca un administratorul trebuie sa declare insolventa daca societatea se afla in imposibilitate de plata, cu toate acestea, nu se putea declara insolventa daca datoriile erau doar bugetare.
O modificare importanta vizează procedura de reorganizare:
Dacă debitorul nu se conformează planului de reorganizare votat de creditori si confirmat de judecatorul sindic sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii de insolvență, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului.
Cererea se judecă de urgență și cu precădere, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia la dosarul cauzei.
Cererea va fi respinsă de către judecătorul-sindic în următoarele trei situații:
- creanța nu este datorată;
- creanța este achitată sau
- debitorul încheie o convenție de plată cu acest creditor.
Echipa noastră de avocați asigură consultanță și asistență juridica si reprezentare in procedura de insolvență, atât in ceea ce priveste deschiderea insolventei de catre creditor, de catre debitor, redactarea unor cereri de înscriere la masa credală, redactare unor cereri de atragerea răspunderii administratorului sau aparari punctuale in procedura de atragere a răspunderii administratorului, redactare de contestatii