Conform Codului de procedura fiscală, administratorul, asociatul, alte persoane din conducere răspund solidar pentru obligațiile fiscale neachitate de către societate.
Sunt multe litigii fiscale in care persoanele fizice contesta deciziile de atragere a răspunderii solidare , întrucât nu sunt vinovate de starea de insolvabilitate a societății.
CJUE a decis ca o persoana poate sa fie obligata solidar cu debitorul atât pentru obligațiile fiscale principale cat si pentru obligațiile fiscale accesorii.
In cauza C4 /20, CJUE a decis ca :
„nu se opune unei reglementări naționale în temeiul căreia persoana ținută răspunzătoare în mod solidar, în sensul acestui articol, trebuie să plătească, pe lângă cuantumul taxei pe valoarea adăugată (TVA) neachitat de persoana obligată la plata acestei taxe, și dobânzile moratorii aferente acestui cuantum datorate de persoana obligată la plata taxei dacă se stabilește că, atunci când și‑a exercitat ea însăși dreptul de deducere, această persoană știa sau ar fi trebuit să știe că respectiva persoană obligată la plată nu va plăti taxa menționată.”
Deși decizia este pronunțată intr-o tara ce privește Bulgaria, aceasta este obligatorie pentru toate instanțele naționale care se pot confrunta cu o situație asemănătoare, deci inclusiv pentru România.
La fel ca si in Codul de procedura fiscala, CJUE a menționat ca trebuie sa fie dovedita reaua-credință a persoanei fizice obligate solidar cu debitorul principal.