Hărțuirea reprezintă comportament nedorit, inclusiv de natură sexuală, care face o persoană să se simtă ofensată, umilită sau intimidată. Aceasta include situațiile în care o persoană este rugată să se angajeze în activități sexuale ca o condiție a angajării persoanei respective, precum și situații care creează un mediu ostil, intimidant sau umilitor.
Cum se manifestă hărțuirea la locul de muncă?
Hărțuirea la locul de muncă are loc adesea în cazul relațiilor inegale la locul de muncă, de exemplu între manager sau supraveghetor și angajat. Orice persoană, indiferent dacă este angajată, client, locrători ocazionali sau antreprenori, vor fi sacționați în conformitate cu politica internă a companiei dacă realizează acte de hărțuire.
Ce sancțiuni se aplică pentru persoanele care sunt găsite vinovate de acest comportament ?
Orice persoană care a fost găsită vinovată de hărțuire în urma investigațiilor, încălcând condițiile politicii anti-hărțuire, poate fi supusă oricăror dintre următoarele sancțiuni:
- avertisment verbal sau scris;
- evaluarea nefavorabilă a performanțelor;
- reducerea salariilor;
- transferul;
- retrogradare;
- suspendare;
- concediere.
Supervizorii, managerii și cei responsabili cu tratarea cazurilor de hărțuire, inclusiv hărțuirea sexuală, vor monitoriza și raporta respectarea acestei politici, inclusiv numărul de incidente înregistrate, modul în care acestea au fost tratate și recomandările făcute. Este de recomandat ca acest lucru să se realizeze anual.