Legiuitorul a adus o nouă modificare Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.
Aceasta vizează activitatea de telemuncă, activitate care până în prezent nu putea fi impusă angajatorului în baza cererii salariatului.
Angajatorul este liber să își organizeze cum dorește activitatea, dovadă stând și numeroasele spețe apărute în timpul epidemiei de SARS-COV-2 în care salariații doreau să își continue activitatea tot prin intermediul telemuncii, astfel cum s-a întâmplat pe perioada pandemiei iar angajatorii nu erau de acord.
Instanțele nu admiteau astfel de acțiuni, considerând că nu pot face aprecieri asupra modului în care angajatorul își organizează activitatea, drept stabilit acestuia de lege.
În prezent, Legea 241/2023 pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii stabilește următoarele:
,,(1) La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.
(2) În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzute la alin. (1) au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului.”
Așadar, dacă salariații îndeplinesc condițiile enumerate mai sus, aceștia au dreptul de a-și presta activitatea în regim de telemuncă.
Pentru mai multe detalii, echipa Saucă&Partners vă stă la dispoziție.