RIL – privind suspendarea permisului de conducere
Prin recursul în interesul legii , Înalta Curte de Casație și Justiție ( ICCJ) a soluționat luni , 12.02.2021 o chestiune neunitar abordată de către instanțele de judecată și anume :
- dacă judecătorii în baza unei contestații a unui proces-verbal de contravenție, care include și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce se pot / sau nu pronunța dacă această măsură este necesară ori dacă perioada de suspendare ar trebui să fie mai mică.
Deoarece judecătorii abordează diferit această chestiune în practică, era nevoie de acest recurs în interesul legii .O parte se pronunță asupra măsurii și chiar o înlătură cu totul sau doar reduc perioada, iar alții consideră că judecătorul nu poate să facă nicio apreciere asupra măsurii.
ICCJ a concluzionat că judecătorul NU poate aprecia proporționalitatea măsurii , în sensul că NU poate să stabilească dacă era necesară sau nu în raport de datele problemei, astfel încât nici NU poate să o înlăture sau să o reducă. Explicația pentru care s-a ajunz la această soluție, o vom avea atunci când se va publica motivarea deciziei.
Totuși, în cazul în care procesul-verbal prin care s-au aplicat pedeapsa amenzii/avertismentului și alte sancțiuni complementare NU este întocmit în forma prevăzută de lege, măsurile ar putea fi înlăturate.
Astfel, prin comunicatul ICCJ s-a hotărât că : „În interpretarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenționale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”.
IMPORTANT de menționat este faptul că în momentul în care această decizie ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial al României, ea va fi obligatorie pentru toți judecătorii în momentul soluționării spețelor de acest gen.
Plângerea făcută contra procesului verbal de contravenție suspenda masurile aplicate.
Taxa judiciara pentru plângerea contravenționala este de 20 lei.