Care este perioada minimă de repaus zilnic în cazul în care avem mai multe contracte cu același angajator?
Perioada minimă de repaus pentru mai multe contracte cu același angajator nu se aplică contractelor în mod separat. Astfel, angajatul are dreptul la repaus pentru contractele în ansamblul lor.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că, în cazul în care un lucrător a încheiat mai multe contracte de muncă cu același angajator, perioada minimă de repaus zilnic se aplică contractelor în ansamblul lor și nu pentru fiecare din contracte.
Hotărârea dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene stabilește faptul că dreptul fiecărui angajat la o limitare a timpului maxim de lucru și la perioade de repaus este consacrat în mod expres de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene impune tuturor statelor membre ca acestea să aibă în vedere toate măsurile privind repausul zilnic al angajaților astfel fiecare lucrător să aibă în decurs de 24 de ore o perioadă de repaus de minim 11 ore consecutive.
Noțiunea de “timp de lucru” este definită de Directiva nr. 2003/28 ca fiind acea perioadă în care la locul de muncă angajatul este la dispoziția angajatorului și își exercită activitățile. Astfel perioada de lucru cu cea de repaus sunt noțiuni care se exclud. Categoria intermediară între aceste două noțiuni nu este prevăzută în Directivă.
Datorită faptului că cele două noțiuni se exclud reciproc rezultă în mod clar că, un lucrător beneficiază de timp de repaus pentru toate contractele avute cu angajatorul său.
De aceea, este bine de știut că repausul zilnic se analizează în ansamblul contractelor la același angajator și nu în mod separat, cu atât mai mult cu cât practica ITM din România este de a acorda repausul minim pentru contracte în mod separat.
În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații cu privire la acest aspect, un avocat specializat din cadrul SAUCĂ&PARTNERS vă poate oferi mai multe informații și vă poate oferi consultație.