STIMULENTUL DE INSERȚIE A FOST MĂRIT DE LA 650 LEI LA 1.500 LEI
Conform declarațiilor ministrului muncii:
„Părinții aflați în concediu de creștere a copilului primesc un stimulent de 1.500 de lei, dacă aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Măsura încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării. Practic, se acord stimulent de 1.500 în locul celui de 650 de lei”.
Stimulentul de 1.500 de lei se va acorda până ce copilul împlinește vârsta de doi ani, iar în cazul copilului cu dizabilități, până împlinește trei ani, potrivit textului ordonanței. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului.
Stimulentul de inserție se acordă atât mamei care a stat în concediu de maternitate cu copilul, cât și tatălui care s-a aflat în concediu de paternitate. De asemenea, de acest drept beneficiază și cel care a adoptat un copil, cât și persoana care îngrijește copilul în plasament sau în plasament de urgență.
Părintele care dorește să se întoarcă la locul de muncă trebuie să înștiințeze angajatorul în scris cu 30 de zile înainte de data întoarcerii efective la locul de muncă. Fostului angajat nu îi poate fi restricționat dreptul de a reveni la muncă mai devreme. De asemenea, în perioada în care angajatul este îndreptățit la plata stimulentului de re/inserție, acesta nu poate să fie concediat; excepțiile o fac situațiile în care angajatorul este în procedura de faliment sau reorganizare judiciară. Nerespectarea acestor obligații decătre angajator se sancționează cu amendă contravențională în cuantum cuprins între 5.000 și 10.000 lei.
Aveți nevoie de ajutor pentru acordarea stimulentului de inserție? Angajatorul dvs. nu dorește să vă întoarceți la locul de muncă? Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCA & PARTNERS să stau tot timpul la dispoziție cu cele mai bune sfaturi juridice.