Scutirea de impozitul pe venit pentru lucrătorii din domeniul IT nu este o noutate, însă Ordinul comun nr. 21813/6421/2246/4433/2022 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator aduce anumite modificări binevenite, lărgind sfera persoanelor care pot beneficia de această facilitate.
! Ordinul stabilește acest beneficiu și pentru salariații din sectorul public, alături de extinderea facilității și pentru angajații care dețin diplomă de Bacalaureat, însă nu și-au terminat încă studiile superioare.
De asemenea, anexa Ordinului prevede introducerea unei noi profesii specifice acestui sector, anume ,,inginer de dezvoltare a produselor software”.
Pentru a putea beneficia de această scutire, următoarele condiții (aplicabile domeniilor de activitate încadrate cu cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) trebuie îndeplinite cumulativ:
- postul corespunde listei ocupațiilor din anexă;
- postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului;
- salariatul deține o diplomă după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durată/scurtă durată sau o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o unitate de învățământ superior acreditată ori deține o diplomă de bacalaureat și urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă;
- salariatul deține o diplomă de bacalaureat și urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă;
- angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct balanțele analitice cu privire la veniturile din crearea de programe pentru calculator destinată comercializării;
- veniturile anuale ale angajatorului din vânzarea programelor informatice au o valoare de cel puțin echivalentul a 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit.
Firmele care se înființează în cursul anului fiscal, sunt exceptate de la îndeplinirea condițiilor privind înregistrarea și realizarea veniturilor specifice, pentru anul înființării și pentru anul fiscal ulterior. Aceeași excepție este valabilă și în cazul firmelor care au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări pentru a beneficia de facilitatea fiscală.
Pentru acordarea facilității, sunt necesare următoarele documentele justificative:
- actul constitutiv;
- organigrama angajatorului;
- fișa postului;
- copia diplomei de Bacalaureat sau de absolvire a studiilor superioare, cu mențiunea ,,conform cu originalul”;
- adeverința de absolvire a studiilor sau documentul de echivalare;
- adeverința de student, în cazul studenților;
- copia contractului individual de muncă;
- statul de plată întocmit separat pentru angajații care beneficiază de scutirea de impozit;
- comanda internă care atestă solicitarea inițierii procesului de creare de programe pentru calculator;
- balanța analitică care demonstrează distinct condiția privind veniturile realizate.
Dosarul cu documentele justificative se păstrează la sediul angajatorului și se prezintă în contextul unui control, aplicarea scutirii fiind responsabilitatea integrală a angajatorului.