Societatea angajatoare intrată în procedura insolvenței poate desface toate contractele de muncă ale salariaților, dar acest lucru poate avea loc, doar prin intermediul administratorului sau lichidatorului judiciar.
Astfel, trebuie reținut că societatea poate dispune concedierea colectivă în conformitate cu prevederile Codului muncii, dar în acest mod, societatea își reduce considerabil șansele de a putea intra în procesul de reorganizare, proces care are scopul de a permite continuarea activității întreprinderii, menținerea ocupării forței de muncă și plata datoriilor.
Într-un astfel de context, salariații care nu și-au primit sumele ce li se cuvin, echivalând cu un minim de 6 salarii medii brute pe economie/salariat, pot solicita intrarea în procedura de insolvență a companiei. Ei au calitatea de creditor, fără a depune personal declarațiile de creanță. Creanțele acestora vor fi înregistrate de administratorul judiciar conform evidențelor contabile.
Indiferent de motivul insolventei unei companii, salariații au dreptul de a delega un reprezentat pentru a participa la adunarea creditorilor și a vota în numele lor. Dreptul de vot al delegatului se extinde și asupra planului de reorganizare judiciară a societății debitoare.
Creanțele salariale sunt a treia creanță ca prioritate (dintr-un total de 10 tipuri) pe care debitorul trebuie să o plătească.
Astfel, înainte creanțelor salariale vor fi achitate în procedura falimentului creanțele de natura taxelor, timbrelor sau orice alte cheltuieli aferente procedurii, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activității, precum și pentru plata remunerațiilor persoanelor angajate, dar și creanțele provenind din finanțări acordate debitorului în perioada de observație în vederea desfășurării activităților curente, cu aprobarea adunării creditorilor.
În plus, angajații pot apela la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Acest fond este întemeiat prin Legea nr. 200/2006, administrat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Forței de Muncă și constituit prin contribuțiile lunare ale angajatorilor. Despăgubirile oferite de acest fond pot fi de până la trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat.
contact
info@sauca.ro
tel.0756 348 899