Cum se stabilește rezidența unei persoane fizice?
În cazul în care aceasta este considerată rezidentă atât în România cât și într-un stat semnatar al convenției de evitare a dublei impuneri, rezidența se stabilește în funcție de mai multe criterii și anume:
- Persoana fizică este considerată rezidentă numai a statului în care are domiciliul, adică locuința permanentă care este aflată în dispoziția sa.
- O locuință se consideră permanentă dacă:
- Este proprietate personală a persoanei fizice;
- Este proprietate închiriată de persoana fizică;
- Rămâne disponibilă oricând pentru persoana fizică.
- Dacă persoana deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în ambele state, este considerată rezidentă numai a statului în care relațiile sale economice și personale sunt mai apopiate, adică a statului unde persoana fizică are centrul intereselor vitale.
- Dacă nu poate fi determinat statul în care persoana are centrul intereselor vitale sau dacă persoana fizică nu are o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în niciunul dintre state, rezultă că se consideră că persoana fizică va fi rezidentă a statului în care locuiește frecvent.
Un avocat specializat din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS, vă poate ajuta și oferi cele mai bune sfaturi cu privire stabilirea rezidenței fiscale.