Când este necesara alegerea reprezentanților salariaților?
Nu este stabilita o obligație a salariaților sa își aleagă reprezentanții salariaților.
In cadrul angajatorilor, care au peste 20 salariați se alege un reprezentant al salariaților pentru a putea participa la negocierile colective care sunt obligatorii atunci când societatea are 21 de salariați.
In cadrul societăților ce au putini salariați, de regula, nu se aleg reprezentanți ai salariaților.
Cine decide ce număr de reprezentanți sa fie aleși?
Nu este reglementat in legislație, daca trebuie sa fie ales 1 singur reprezentant al salariaților sau se pot alege mai mulți.
Sunt unele societăți care propun salariaților sa își aleagă 2-3 reprezentanți ai salariaților.
Cum se alege reprezentantul salariaților ?
Salariații decid prin vot secret cine este reprezentantul salariaților si cine le va reprezenta interesele.
Este important ca reprezentantul salariaților sa fie ales de către 50 +1 din numărul total al salariaților.
Daca societatea are mai multe puncte de lucru, atunci in fiecare locație au loc alegeri.
Cat este valabil mandatul reprezentanților salariaților?
2 ANI
Daca salariatului ii încetează raportul de munca in cadrul angajatorului, atunci ii încetează si mandatul de reprezentant al salariaților
Care este cel mai important rol al reprezentantului salariaților?
Reprezentantul salariaților apară drepturile si interesele salariaților la negocierile colective pentru semnarea unui contract colectiv de munca, DACA NU exista înființat un sindicat care sa fie reprezentativ.
Potrivit art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, in cadrul societăților in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face după cum urmează:
-daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federație sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților;
– daca exista un sindicat neafiliat la o federație sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanții salariaților.
Echipa noastră de avocați va poate asista la negocierile colective , de la primul pas ( alegerea reprezentantului salariaților ) pana la înregistrarea contractului colectiv de munca la ITM.