Atunci cand salariatii savarsesc o paguba contra societatii unde au raport de munca, sens in care angajatorul poate cere salariatilor repararea pagubei.
In anumite situatii, partile reusesc sa se inteleaga amiabil, respectiv sa semneze un acord de plata , prin care salariatul achita de buna voie contravaloarea pagubei produse.
Daca salariatii nu achita de buna voie, atunci angajatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata cu o actiune in raspundere patrimoniala, ce se judeca la Tribunalul, fara plata vreunei taxe judiciare.
Conform Art. 254 din Codul Muncii:
- Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.”
Salariatii sunt pasibili de răspundere în virtutea normelor și principiilor răspunderii civile contractuale prevăzute la art. 1.350 Cod Civil care prevad :
”Art. 1350: Răspunderea contractuală
- Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
- Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
- Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.”
In cazul unui proces, angajatorul trebuie sa faca dovada indeplinirii conditiilor obiective de răspundere patrimonială a salariaților astfel:
-
- fapta ilicita a salariatilor
- Faptele ilicite sa fie săvârșite cu forma de vinovăție a intenției directe
- Sa existe un prejudiciu generat de faptele ilicite
- Sa existe o legătură de cauzalitate între faptele ilicite ale salariatilor și prejudiciul cauzat s
Pentru clarificarea modalității în care s-a procedat la împărțirea cuantumului total al prejudiciului, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra art. 255 din legea 53/2003 – Codul Muncii, ce are următorul conținut:
”Art. 255
- Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
- Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.”
Echipa noastra de avocati specializati va poate ajuta in litigiile de dreptul muncii, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat prin faptele salariatilor.