Prescripția dreptului la acțiune pentru recuperarea drepturile salariale ale persoanelor care își desfășoară activitatea în misiuni internaționale
În situația în care faceți parte din persoanele care și-au desfășurat activitatea in cadrul misiunilor internaționalele, cum ar fi contingentul de polițiști români, în momentul actual vă puteți prevala de dispozițiile prevăzute în HG nr. 1086/2004, Hotărâre de Guvern, cu caracter militar, nepublicată in Monitorul Oficial al României.
În cadrul prezentului articol, vom dezbate care este începutul termenului de prescripție pentru titularul dreptului la acțiune, în situația în care dorește să își recupereze aceste drepturi salariale.
În privința prescripției dreptului la acțiune, legiuitorul stabilește regula specială potrivit căreia acesta începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba, cât și pe cel care răspunde de ea, regulă ce reiese din conținutul art. 2523 Cod civil.
Pentru lămurirea acestei probleme, ținând cont de practica neunitară din țara noastră, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent printr-o decizie în data de 29 martie 2021, a cărei motivare a fost publicată în Monitorul Oficial în 21 mai 2021.
Prescripția este o sancțiune civilă aplicabilă atitudinii culpabile, inactive, a celui care își lasă dreptul nevalorificat înăuntrul termenului prevăzut de lege
În fundamentarea unei opinii s-a arătat că a cunoaște existența unui drept subiectiv înseamnă a cunoaște elementele structurale ale dreptului respectiv, astfel încât să poată fi exercitat de către titularul său.
Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 582/2015 NU conține suficiente informații care să permită identificarea cu precizie a titularului și a conținutului dreptului subiectiv. În aceste condiții, destinatarul normei juridice NU are cum să știe ce intră în sfera de aplicare a actului normativ anterior evocat.
Prin urmare, destinatarului nu i se poate imputa în mod obiectiv că nu a cunoscut calitatea sa de titular al dreptului, consecința fiind aceea că termenul de prescripție nu a început să curgă de la data publicării Hotărârii Guvernului nr. 582/2015 în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Simpla încălcare a dreptului subiectiv, deși implică nașterea dreptului la acțiune, nu atrage și începutul prescripției extinctive, dacă titularul dreptului la acțiune nu a cunoscut, în mod efectiv, actele sau faptele de care legea leagă nașterea dreptului la acțiune și nici, după împrejurări, nu trebuia să le cunoască.
În felul acesta, prin noua regulă edictată, legiuitorul încearcă să evite riscul ca prescripția să se împlinească înainte ca ea să fi început efectiv să curgă, deoarece titularului dreptului la acțiune nu i se poate reproșa inacțiunea, cât timp nu avea posibilitatea reală de a face acte întreruptive, din cauza necunoașterii existenței dreptului sau a exigibilității acestuia ori a celui care ar fi ținut să răspundă, după caz.
Concluzionând, în sistemul actualului Cod civil, momentul începutului prescripției extinctive, în lipsa unei reguli speciale, trebuie determinat de instanța de judecată numai pe baza unui probatoriu complex, deoarece trebuie stabilită nu numai data nașterii dreptului la acțiune, ci și dacă titularul lui avea cunoștință ori trebuia să cunoască acest fapt.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în acest domeniu, care va poate îndruma in ceea ce privește demararea unei acțiuni pentru recuperarea sumelor de bani datorate.