Poate un salariat sa fie trimis sa lucreze in strainatate la un partener contractual mai mult de 12 luni ?
Ce operatiune juridica sa alegem ?
- detasare
- delegare
- detasare transnationala
In astfel de situatie, nu este recomandata detasarea din art. 45 din Codul Muncii intrucat salariatul nu isi suspenda raporturile de munca cu angajatorul roman.
In astfel de situatie, recomandam sa se aleaga procedura de detasare transnatioanala, reglementata de Legea nr. 16/2017.
Din punct de vedere juridic, salariatul poate sa fie detasat pe o durata de 2 ani ( 24 luni) conform art. 2 din Legea 16/2017 prevede următorul conținut:
”…(1)În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
…
c)salariat detaşat de pe teritoriul României – salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul României, care, pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, desfăşoară muncă pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel în care îşi are sediul angajatorul prevăzut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, pe perioada executării contractului încheiat cu angajatorul din celălalt stat membru, astfel cum este prevăzut la art. 5 alin. (2), în cadrul prestării de servicii transnaţionale;”
Din punct de vedere fiscal, trimiterea salariatului in strainatate nu trebuie sa depaseasca 183 de zile calendaristice daca se doreste ca plata impozitului sa se faca in Romania.
Daca salariatul va sta in strainatate mai mult de 183 de zile calendaristice se aplica aceleași reguli fiscale descrise de art. 59 alin.5 din Codul fiscal
In cazul in salariatul sta mai mult de 183 zile intr-un an calendaristic sunt incidente prevederile :
- Art. 59 alin. (5) din Codul Fiscal prevede:
”(5) Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedește schimbarea rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, până la data schimbării rezidenței. Această persoană are obligația completării și depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, și va face dovada schimbării rezidenței fiscale într-un alt stat.”
Cautati un avocat bun de dreptul muncii?
Ne puteti trimite un email pe info@sauca.ro sau ne puteti suna:0756.348.899.