Odată cu trecerea timpului, dinamica relațiilor de muncă se intensifică, apărând diverse situații în care practicienii dreptului apreciază diferit asupra legii. Iată câteva exemple frecvent întâlnite în practică și perspectiva instanțelor asupra problematicii:
-
Poate instanța să oblige un angajator să acorde salariatului efectuarea muncii în regim de telemuncă?
Răspunsul dat de practică este nu. În speță, un salariat dorea să își continue activitatea tot prin intermediul telemuncii, astfel cum s-a întâmplat pe perioada pandemiei și a solicitat angajatorului semnarea unui act adițional la contractul de muncă pentru trecerea la regim de telemuncă. Întrucât angajatorul nu a fost de acord, salariatul a decis să intenteze o acțiune împotriva angajatorului. Potrivit judecătorilor care au analizat speța, instanța nu poate face aprecieri asupra modului în care angajatorul își organizează activitatea, drept stabilit acestuia de lege.
-
Suspendarea temporară a unor atribuții din fișa postului unui salariat înseamnă o modificare unilaterală a contractului de muncă?
Și în acest caz, răspunsul dat de practică este nu. În situația în care unui salariat i se restrâng atribuțiile din fișa postului, fiindu-i permis să desfășoare doar unele dintre ele, nu se poate vorbi despre o modificare unilaterală a contractului de muncă. Instanța și-a motivat decizia prin faptul că enumerarea unor atribuții în fișa postului nu înseamnă neapărat exercitarea tuturor acestora de către angajat, ci că, pe durata relației de muncă, angajatul poate solicita, în funcție de nevoile acestuia, exercitarea oricărei atribuții acceptate în prealabil de către angajator.
-
În cazul delegării, dacă salariaților li se schimbă felul muncii, aceștia pot obține daune morale în instanță?
Da! Atunci când atribuțiile incluse în decizia de delegare emisă de angajator sunt specifice unei alte funcții, care nu are nicio legătură cu activitatea pentru care salariatul a fost angajat, salariatul are dreptul la primirea unor daune morale pentru prejudiciul moral.
-
Dacă salariatul e declarat inapt medical de către medicul de medicina muncii, angajatorul poate suspenda contractul de muncă?
Instanța a stabilit că nu este legală suspendarea unui contract de muncă al unui salariat pe baza concluziilor medicului de medicina muncii, care nu sunt definitive la data aplicării suspendării. Acestea trebuie să se definitiveze fie prin exercitarea căii de atac, fie prin neatacare.
Pentru mai multe curiozității de dreptul muncii, vă invităm să ne urmăriți în continuare.p