Potrivit prevederilor legale, persoana a cărei viața, integirtate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență ce vine din partea unui membru de familie poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție.
Care este scopul pentru care se emite un astfel de ordin de protecție?
Scopul pentru care se emit ordinele de protecție sunt tocmai pentru a înlătura o stare de pericol.
Care este conținutul ordinului de protecție provizoriu?
Prin ordinul de protecție provizoriu pot fi impuse în sarcina agresorului mai multe obligații. Aceste obligații impuse în sarcina agresorului sunt apte să contribuie la diminuarea riscului iminent.
Astfel, printre obligații se pot regăsi:
- Evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- Reintegrarea victimei și după caz, a copiilor în locuința comună, în cazul în care agresorul a fost evacuat;
- Obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă, față de membrii familiei acesteia.
Unde se va judeca cererea pentru emiterea unui ordin de protecție?
Cererea pentru emiterea unui ordin de protecție este de competența Judecătoriei în circumscripția căreia își are domiciliul sau reședința victima.
Ce se întâmplă în cazul în care se încalcă ordinul de protecție?
Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis ordinul de protecție a oricărei măsuri constituie infracțiune și se pedepsește.
Un avocat specializat din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS, vă poate ajuta pentru a lua cele mai bune sfaturi și opinii juridice pentru a se finaliza procesul cu succes.