ICCJ a admis sesizarea prealabilă ce viza excluderea asociaților din SRL-uri
Prin Decizia ICCJ nr. 28/2021, ce a fost pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă persoanele asociate într-un SRL pot fi excluse din firmă doar în baza Legii societăților, NU și în baza prevederilor Codului civil.
Decizia a devenit obligatorie prin publicarea sa în Monitorul Oficial nr. 544/2021 în data de 26 mai 202, ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel din Oradea.
Astfel, s-a hotărât faptul că instanța judecătorească NU poate stabili în baza unor motive temeinice, la cererea unui asociat, excluderea din societate a oricăruia dintre asociați. Aceasta posibilitate îi revenea instanței conform art. 1.928 din Codul civil.
Conform ICCJ : “Ipotezele de excludere a asociatului prevăzute de art. 222 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se completează cu prevederile art. 1.928 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil”, întrucât Legea societăților reglementează exact aspectele propuse dezbaterii , astfel devine unicul act normativ care se aplică în aceste situații.
ICCJ a mai stabilit și că : „norma specială, fiind derogatorie de la norma generală, se aplică cu prioritate, chiar și atunci când este anterioară normei generale, ori de câte ori o ipoteză intră sub incidența prevederilor ei, iar norma specială nu poate fi modificată sau abrogată de o normă generală ulterioară decât în mod expres„.
Cazurile de excludere și retragere a asociaților dintr-o societate în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată rămân cele prevăzute de Legea societăților , respectiv:
- cazul în care asociatul, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
- cazul asociatului cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
- cazul asociatului cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administrație ori contravine dispozițiilor legale privind întrebuințarea capitalului sau bunurilor societății ori celor privind imposibilitatea de a lua parte, în alte societăți concurente sau având același obiect de activitate, fără consimțământul celorlalți asociați;
- cazul asociatului administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
IMPORTANT de precizat faptul că decizia pronunțată de ICCJ se aplică în cazul SRL-urilor, cât și în cazul societăților în nume colectiv și celor în comandită simplă și pe acțiuni.