În situația în care aveți un teren extravilan/intravilan sau un imobil este posbil dacă se încadrează în urmatoarele situații premisă pentru notarea posesiei tabulare:
- Imobilul să nu fie înscris în cartea funciară și să nu existe un titlu de proprietate ( adică ne referim la o Carte Funciară nouă și un posesor neproprietar);
- Imobilul să fie înscris în cartea funciară deschisă în baza Decretului-lege nr. 115/1938 dar în această carte să nu se fi efectuat înscrieri în ultimii 30 de ani anteriori intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare.
Prin modificarea adusă prin Legea 185/2018 posesia tabulară care să conducă la dobândirea proprietății are același regim juridic atât la terenurile intravilane cât și la cele extravilane, deoarece Legea 185/2018 a abrogat dispozițiile care creau un regim special pentru posesia tabulară a terenurilor intravilane, astfel că aceste dispoziții se aplică și pentru tereni dar și pentru case/clădiri.
Trebuie îndeplinite urmatoarele condiții de fond pentru ca tu ca posesor să poți fi considerat propietar:
1. Aparența de drept – posesorul trebuie să se comporte ca un adevărat proprietar; 2. Existența unei posesii legale, utile, neviciate; 3. Să nu existe nici un litigiu privind posesia sau dreptul de proprietate al imobilului respective; 4. Terenul să nu facă parte din proprietatea publică sau privată a statului sau a unităților administrativ teritoriale; 5. Durata posesiei să fie de 3 ani de la data înregistrării atât a terenului cât și a posesorului în Cartea Funciară.
Dacă cele 5 condiții sunt îndeplinite și posesia tabulară (înscrisă/notată în Cartea Funciară) îndeplinește condițiile de fond, posesorul va dobândi dreptul de proprietate prin efectul legii, drept care va fi intabulat în CF:
- a) din oficiu, la împlinirea unui termen de 3 ani de la momentul notării în cartea funciară, dacă nu a fost notat niciun litigiu prin care se contestă înscrierile din cartea funciară;
- b) la cererea posesorului prevăzut la alin. (1) sau a succesorilor acestuia, în baza actului de proprietate, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege.
Procedura de notare a posesiei este stipulată la art. 41 alin. 8 din Legea cadastrului si publicității imobiliare nr. 7/1996 (articol modificat de Legea 185/2018) – am verificat legea pe sintact și este în vigoare.
Documente necesare :
a) documentaţiei cadastrale recepţionate de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
b) adeverinţei eliberate de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că:
(i) posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar;
(ii) imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale;
c) procesului-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;
d) declaraţiei pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:
(i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
(ii) este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza şi regimul matrimonial;
(iii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;
(iv) imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;
(v) imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;
(vi) imobilul este deţinut sau nu pe cote-părţi; în cazul în care
imobilul este deţinut pe cote-părţi, toţi posesorii vor declara întinderea cotelor;
e) înscrisului doveditor al posesiei, indiferent de forma în care
este întocmit, atunci când acesta există;
f) copiei de pe actele de identitate şi stare civilă;
g) extrasului de carte funciară pentru informare, după caz
Cererea împreună cu documentele de mai sus se depune la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Registratorul dispune prin Încheiere, dacă sunt îndeplinite condițiile legale, admiterea cererii de notare a posesiei în Cartea Funciară.
În caz de respingere a cererii se poate contesta această decizie printr-o cerere de reexaminare a cererii făcută către Biroul Teritorial de cadastru care a emis Încheierea de respingere.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro