A fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 102/2023, care introduce o nouă serie de modificări în domeniul autorizării lucrărilor de construcții, urbanismului și contenciosului administrativ (reglementat de Legea nr. 554/2004), reglementări ce vor intra în vigoare începând cu data de 21 aprilie 2023.
Aspectele noi se referă în special la termenul de introducere al acțiunii în contencios, suspendarea executării actului administrativ, instituții reglementate la art. 11, 14 și 15 în Legea nr. 554/2004.
La articolul 11 alineatul (1) din Legea 554/2004, după litera d) se introduce o nouă literă, d1), cu următorul conținut:
,,d1) data luării la cunoștință a conținutului actului, dacă plângerea prealabilă nu mai este obligatorie; ”
Așadar, în primul rând este vizat termenul de formulare al acțiunii în anulare în contencios administrativ. În cazul actelor administrative pentru care plângerea prealabilă nu mai este obligatorie – cele prevăzute de art. 7 alin. (5) din Legea contenciosului administrativ – termenul de prescripție de 6 luni pentru introducerea acțiunii în anulare va curge de la data luării la cunoștință a conținutului actului.
Această ,,clarificare” cel mai probabil va crea felurite dificultăți în practică, din multiple motive, cum ar fi distincția între beneficiarul actului și terțul, elementul probatoriu etc.
În al doilea rând, există două modificări cu privire la acțiunea în suspendarea executării actului administrativ, atunci când aceasta este formulată pe cale separată.
Articolul 14, alineatul (1) din Legea 554/2004 se modifică și va avea următorul cuprins:
,,(1) În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiile prevederilor art. 7, a autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare sau în termen de maximum 30 de zile de la luarea la cunoștință a conținutului actului care nu mai poate fi revocat, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anulare a actului în termen de maximum 60 de zile de la introducerea acțiunii în suspendare și dacă fondul cererii de suspendare nu a fost soluționat, instanța învestită cu cererea de suspendare va constata această împrejurare și va respinge cererea de suspendare ca lipsită de interes. Dacă suspendarea s-a dispus, aceasta încetează de drept și fără nicio formalitate.”
Legea introduce un termen de 30 de zile pentru formularea acțiunii în suspendare în temeiul art. 14 pentru actele irevocabile.
O prevedere problematică, existând situații în care condițiile necesare pentru suspendare apar după împlinirea termenului de 30 de zile de la luarea la cunoștință a conținutului actului. În urma modificărilor aduse Legii contenciosului administrativ, persoana vătămată nu va mai avea la dispoziție acțiunea în suspendare prevăzută de art. 14.
Articolul 15, alineatul (1) din Legea 554/2004 se modifică și va avea următorul cuprins:
,,(1) Suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant, pentru motivele prevăzute la art. 14, și prin cererea adresată instanței competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instanța poate dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluționarea definitivă a cauzei. Cererea de suspendare se poate formula odată cu acțiunea principală sau printr-o acțiune separată, în termen de maximum 60 de zile de la introducerea acțiunii principale.”
Persoana vătămată care a recurs la instituția prevăzută de art. 14 va trebui să introducă acțiunea în anularea actului administrativ în termen de 60 de zile de la introducerea cererii de suspendare și nu de la data soluționării acesteia, scurtându-se semnificativ timpul pentru formularea acțiunii în anulare.
În ultimul rând, este vizată acțiunea în suspendarea actului administrativ, de această dată introdusă pe cale separată, în temeiul art. 15 din Legea contenciosului administrativ.
Articolul 15, alineatul (1) din Legea 554/2004 se modifică și va avea următorul cuprins:
,,(1) Suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant, pentru motivele prevăzute la art. 14 și prin cererea adresată instanței competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instanța poate dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluționarea definitivă a cauzei. Cererea de suspendare se poate formula odată cu acțiunea principală sau printr-o acțiune separată, în termen de maximum 60 de zile de la introducerea acțiunii principale.”
Înainte de modificare, era prevăzut că o astfel de cerere de suspendare poate fi introdusă oricând până la soluționarea în fond a acțiunii în anulare. Este scurtat acest termen, precizându-se că cererea de suspendare poate fi formulată în termen de maximum 60 de zile de la introducerea acțiunii în anulare.
Aceste modificări au un caracter general și se vor aplica acțiunilor introduse de orice persoană/cu privire la orice tip de act administrativ.