Legiuitorul încearcă să țină pasul cu dinamica societății, în special a relațiilor de muncă și aduce inovații în vederea asigurării protecției sociale la locul de muncă.
Dacă ești un angajator în căutare de directive, articolul de mai jos vine în sprijinul tău.
După cum probabil știi, cadrul legislativ al dialogului social, anume Legea 62/2011, a fost abrogată la finele anului precedent.
În prezent, Dialogul Social este reglementat de Legea nr. 367/2022, asupra căreia ne vom apleca și noi, prezentând pe scurt noile aspecte introduse, referitoare la negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate.
Negocierea colectivă este un proces de discuție și comunicare între angajatori și salariați, prin reprezentații acestora, care vizează ajungerea la un acord asupra aspectelor importante din viața salariatului, de exemplu cuantumul salariilor, condițiile de muncă, beneficiile acordare de către angajator etc, de principiu peste limita minimă prevăzută de lege.
- Negocierea colectivă este obligatorie la nivel de unitate unde sunt cel puțin 10 salariați, astfel lărgindu-se considerabil sfera angajatorilor obligați să negocieze colectiv.
- Salariații trebuie să își aleagă singuri reprezentanții, fără imixtiunea angajatorului. Numărul acestora însă trebuie stabilit prin acord cu angajatorul, în funcție de numărul total de salariați. În cazul în care nu se ajunge la un acord, legea prevede numărul maxim de reprezentanți, în funcție de numărul de salariați ai angajatorului.
- Durata negocierilor nu poate depăși 45 de zile, cu excepțiile prevăzute de lege, scurtându-se durata totală a procedurii.
- Angajatorul trebuie să pună la dispoziția reprezentanților salariaților o gamă largă de documente, pentru ca aceștia să poată negocia în cunoștință de cauză: perspectivele de evoluție economico-financiară; măsurile preconizate pentru personal; organizarea în următoarea perioadă a programului și timpului de lucru; măsurile propuse în caz ce transfer de unitate; aspecte ce țin de sănătatea și securitatea în muncă.
- Contractul colectiv de muncă trebuie să expliciteze în mod obligatoriu următoarele aspecte: măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților; măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale; timpul de lucru; timpul de odihnă; modalitățile de informare și consultare a salariaților.
Pentru asistență în derularea procedurii de negociere colectivă, echipa Saucă&Partners vă stă la dispoziție.