Recent, Codul Muncii a fost modificat în sensul în care acesta prevede posibilitatea salariaților care au copii cu vârsta de până la 11 ani de a solicita până la 4 zile să lucreze de acasă, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
Acest lucru se poate realiza doar în situația în care natura muncii permite acest lucru.
De ce trebuie să țineți cont dacă doriți să beneficiați de aceste drepturi în calitate de angajat sau dacă le aplicați în calitate de angajator?
- Contractul de muncă va trebui obligatoriu modificat în sensul includerii clauzelor specifice fiecărei forme de activitate – telemuncă sau muncă la domiciliu;
- În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea de acordare a acestui drept va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă;
- Prin derogare de la prevederile Legii telemuncii, pentru a putea lucra de acasă, salariații trebuie să se asigure că au toate mijloacele necesare pentru desfășurarea activității și îndeplinirea atribuțiilor trecute în fișa postului. Astfel, această obligație va reveni salariatului și nu angajatorului în această situație.
Recomandarea noastră este ca angajatorii să reglementeze prin Regulamentul Intern al Societății procedura prin care anagajații pot desfășura munca în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi consultanță juridică în dreptul muncii.
Contact us:
0756.348.899, info@sauca.ro