Pe perioada stării de alerta nu a fost obligatorie negocierea colectiva si nu a fost obligatorie semnarea contractelor colective de munca.
Termenul limita de negociere a fost data de 26 aprilie 2022 , calculat in functie de data de încetare a stării de alerta.
Cine începe negocierea colectiva ?
De regula, angajatorul începe negocierea colectiva prin transmiterea unui anunț/ convocator către reprezentanții salariaților sau către sindicatul ce reprezintă salariații.
In cazul in care angajatorul nu începe negocierea colectiva , aceasta se poate începe de către reprezentanții salariaților.
Este obligatorie semnarea contractului colectiv de munca ?
NU este obligatorie, legea dialogului social menționează ca este obligatorie începerea negocierii colective. Dovada acestei proceduri se face cu procesul verbal de negociere , prin care se consemnează punctul de vedere al ambelor părți si de unde rezulta ca părțile nu au înțeles sa semneze un contract colectiv de munca.
Nerespectarea obligatiei de a incepe negocierea colectiva constituie contravenție și este sancționată cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.
Dovada începerii negocierii colective se păstrează de către angajator.
Legislația de dreptul muncii nu prevede nicio obligație de notificare a Inspecției Muncii cu privire la demararea negocierilor sau cu privire la faptul că nu s-a ajuns la niciun rezultat.
Va putem asista cu redactarea tuturor documentelor aferente negocierii colective , asistenta juridica la negocierile colective, inclusiv cu procedura de înregistrare a contractului colectiv de munca la ITM.