Fie că sunteți antreprenori și doriți realizarea unui proiect de anvergură sau doar simpli particulari care doresc să își construiască o casă pentru familie, cu toții ar trebui să cunoașteți câteva reguli ce țin de regimul construcțiilor pentru a edifica în concordanță cu ambientul urbanistic în care se dorește amplasarea viitoarei clădiri.
Respectarea regulilor din materia construcțiilor și a urbanismului este importantă, în primul rând, pentru a nu afecta disciplina construcțiilor, nimeni nu își dorește o localitate cu edificii amplasate haotic care afectează arhitectura zonei respective, iar, în al doilea rând, respectarea regulilor din materia construcțiilor este de maximă importanță pentru siguranța și sănătatea cetățenilor, în anumite cazuri, ce-i care nu respectă aceste reguli pot fi sancționați contravențional sau chiar penal.
În general, primul pas ce trebuie efectuat de persoanele interesate este să obțină un certificat de urbanism obținut de la Primăria din circumscripția imobilului unde dorește să se edifice.
Atragem atenția pe această cale că multe persoane refuză să facă demersurile pentru obținerea certificatului de urbanism și se limitează la banalul extras de carte funciară ( C.F.-ul). O atitudine pe care nu o recomandăm, fiindcă, după cum probabil cunoașteți, măsurătorile și încadrările topo-cadastrale nu corespund totdeauna realității ( spre pildă, puteți achiziționa un teren pe care să îl considerați încadrat în intravilan, când, în realitate, el este în categoria „Fânețe”).
Certificatul de urbanism este extrem de important pentru că el ne oferă informații de natură juridică, economică și, cel mai important, tehnică în legătură cu terenul, informații ce NU se găsesc în extrasul C.F. Acest certificat ne prezintă într-o manieră completă lista avizelor și acordurilor ( spre exemplu, avize de la comisia de circulație, acorduri de mediu, avize de descărcare arheologică, etc.)pe care trebuie să le obținem pentru construcția dorită.
Procedura de a obține certificatul de urbanism este foarte simplă: se completează o cerere tip la care se anexează un plan de situație și un plan de încadrare în zonă, obținute tot de la autoritatea locală, plus o taxă modică.
Mai menționăm că acest certificat NU ține loc de autorizație de construire, persoana care construiește fără autorizație este pasibilă de sancționare( contravențională sau penală).
Certificatul de urbanism împreună cu toate avizele și acordurile prevăzute în acesta fac corp comun pentru obținerea autorizației de construire, act care conferă dreptul de edificare.
O situație particulară se întâlnește atunci când prin certificatul de urbanism se interzice edificara în totalitate a unei construcții sau se limitează acest drept( spre pildă, se dorește construirea unei case monofamiliale cu un regim de înălțime parter + 2 etaje, iar prin certificatul se urbanism se prevede înălțimea maximă parter + un etaj), în acest caz, singura soluție pentru a vă proteja drepturile și interesele este să apelați la un avocat specializat în materia urbanismului care va face toate demersurile pentru a anula respectivul certificat și pentru a obliga autoritatea publică locală să emită unul nou în concordanță cu regulile locale de urbanism și cu nevoile dumneavoastră.
De asemenea, un avocat specializat poate obține pentru clientul său despăgubiri de la autoritatea locală pentru prejudiciul suferit. Avocatul trebuie să fie parte din echipa cu care colaborați pentru realizarea proiectului dvs., fiind singurul care vă poate ajuta în soluționarea problemelor(deloc puține) care se ivesc încă de la obținerea certificatului de urbanism și până la recepția construcției.