Înființarea asociaților și a fundațiilor – noi modificări –
Ordonanța Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații a fost modificată prin Legea nr. 276/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2020.
Astfel, principalele modificări sunt următoarele :
- Pentru a dobândi personalitate juridică, atât actele constitutive, precum și cele de modificare a ONG-urilor vor putea fi depuse la Judecătorie sub formă de înscris sub semnătură privată. Excepția o regăsim în cazul în care patrimoniul inițial al asociației sau fundației conține imobile, caz în care rămâne obligatorie forma autentică.
- A fost înlocuită sintagma de “ act constitutiv “ cu cea de “ statut “ . Însă, statutul cuprinde şi informaţiile care se regăseau în actul constitutiv și datele de identificare, scopul și obiectivele fundației, denumirea fundației, sediul fundației, durata de funcționare a fundației, componenţa organelor de conducere, administrare și control ale fundației etc.
- Se instituie obligația furnizării şi a unor informații suplimentare:
- categoriile de resurse patrimoniale ale fundației;
- atribuțiile organelor de conducere, administrare și control ale asociației;
- procedura de desemnare și de modificare a componenței organelor de conducere, administrare și control;
- destinația bunurilor, în cazul dizolvării fundației.
- Nu mai este obligatoriu a se depune o valoare minimă pentru patrimoniul inițial al unei asociații
- A fost eliminată obligația dovedirii unui patrimoniu inițial la judecătorie și nu mai este necesară depunerea niciunui act justificativ în acest sens.
- Nu mai este obligatoriu să se includă în denumire a termenul „asociaţie”, precum şi a traducerii în limba română atunci cand denumirea în integralitate sau unii termeni din denumire sunt într-o limbă străină. Excepţie: dacă se solicită de către Ministerul Justiţiei de acordare a dovezii disponibilității denumirii se anexează traducerea legalizată a denumirii propuse, când aceasta este într-o limbă străină.
- Nu mai este obligatoriu avizul asociaţiei de proprietari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, atunci când persoana împuternicită declară pe propria răspundere faptul că asociaţia nu va desfăşura activitate la sediul ales;
- Numărul minim de membri pentru constituirea unei filiale a unei asociații a fost redus de la 3 persoane la 2 persoane.