In practica instanțelor de judecata exista numeroase litigii având ca si obiect stabilirea naturii fiscale a indemnizației de detașare, respectiv daca este venit impozabil sau nu este.
Deși in august 2020, Legea nr.16/2017 s-a modificat , stabilindu-se expres ca indemnizația de detasare nu este impozabila, cu toate aceste in cadrul inspecțiilor fiscale se stabileste ca indemnizatia de detașare sub plafonul stabilit de Codul fiscal este impozabila.
Inalta Curte de Casatie si Justitie este sezitata cu următoarea întrebare prealabila:
,,Cum se interpretează şi se aplică prevederile art. 76 al. 2 lit. k și art. 76 al. 4 lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care dispun că indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi, potrivit legii, pe perioada detaşării în străinătate în interesul serviciului, nu constituie venit impozabil în limita plafonului stabilit, în cazul indemnizațiilor specifice detașării care sunt considerate parte a salariului minim, conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 344/2006 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale?”
Aceasta sesizare este de bun augur pentru foarte multe societati comerciale care fac obiectul controlului fiscal .
Articolele menționate in cadrul sesizării:
Art. 76 al. 2 lit. k din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați, potrivit legii, pe perioada delegării/detașării, după caz, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;
(ii) străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Art. 76 al. 4 lit. h din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
h) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, primite de salariați, potrivit legii, pe perioada delegării/detașării, după caz, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, în limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare;
Art. 9 din Legea nr. 344/2006: indemnizaţiile specifice detaşării sunt considerate parte a salariului minim, în măsura în care nu sunt acordate salariatului pentru acoperirea cheltuielilor generate de detaşare, precum cele de transport, cazare şi masă.
Dosarul a fost inregistrat la instanta suprema in data de 8 iulie 2021 si asteptam solutionarea acestuia.
Asa cum am detaliat si in articolele precedente, este important sa aveti redactate actele necesare, apoi este necesar sa va exprimati dreptul la aparare, punctual, temeinic, cu argumente in drept si din practica instantelor de judecata din Romania sau din practica CJUE.