Probabil v-ați întrebat ce se întâmplă cu executarea silită în cazul în care debitorii pur și simplu nu au niciun bun care poate fi executat în vederea îndestulării creanței.
Codul de Procedură Civilă prevede, la art. 703 alin. (1) că executarea silită încetează dacă:
- s-a realizat integral obligația prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum și alte sume datorate potrivit legii;
- nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilității de valorificare a unor astfel de bunuri;
- creditorul a renunțat la executare;
- a fost desființat titlul executoriu;
- a fost anulată executarea.
Din lecturarea textului de lege, se desprinde concluzia că executorul, atunci când nu identifică niciun bun care poate fi valorificat în patrimoniul debitorului, trebuie să emită o încheiere de încetare a executării silite pentru acest motiv.
Încetarea executării silite pentru lipsa bunurilor urmăribile este motiv de suspendare a termenului prescripției de punere în executare a titlului executoriu.
După ce s-a dispus încetarea executării silite pentru lipsa bunurilor, executarea poate fi însă reluată, în cazul în care nu s-a prescris dreptul de a obține executarea silită.
Pentru mai multe informații, echipa Saucă&Partners vă stă la dispoziție.