In momentul in care închei un contract este important sa cunoști care sunt implicațiile juridice si fiscale ce implica încheierea unui astfel de contract.
Sunt multe situații in practica, cand societățile decid sa încheie un contract de prestari servicii cu un PFA , decât sa încheie un contract de munca cu un salariat.
Este important sa aveți in vedere ca încheierea unui contract de prestari servicii cu un PFA poate presupune reconsiderarea contractului si modificarea acestuia, plecând de la faptul ca acest contract presupune in realitate o munca dependenta , subordonata, asimilata raporturilor de munca.
Art. 7 din Codul Fiscal menționează 7 criterii prin care se poate delimita activitatea independenta a unui PFA fata de activitatea dependenta.
Activitatea dependenta este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri.( venituri salariale sau asimilate)
Activitatea independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre 7 criterii, descrise de Codul Fiscal:
- Primul criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru.
ANAF a reconsiderat, în repetate rânduri, activitățile PFA-urilor ca fiind dependente, de natură salarială, plecând de la faptul că acestea își desfășurau activitatea în sediile beneficiarilor și după un program fix, prestabilit și aveau un singur client .
- Al doilea criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți.
Este important ca PFA –ul sa aiba mai multi clienti, sa nu emita facturi doar pentru un singur client.
- Al treilea criteriu – riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea.
Sa existe o polita de asigurare incheiata pe numele PFA-ului.
- Al patrulea criteriu – activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară.
Organul fiscal verifica ca PFA-ul sa lucreze cu propria baza , respectiv laptop, imprimanta, telefon propriu, masina, server , sa aiba spatiu propriu si sa nu foloseasca bunurile Beneficiarului serviciilor
- Al cincilea criteriu – activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia
- Al șaselea criteriu – persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, (medici, contabili, avocați, consultanți , consultanti fiscali, experti contabili ) care fac parte din corpuri profesionale.
- Al șaptelea criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
Pfa–ul sa nu lucreze singur, sa indeplineasca obligatiile contractuale cu alte persoane.
Pe cale de concluzie, organul fiscal poate veni in control la societatea ce a incheiat contractul de prestări servicii cu PFA-ul si sa reîncadreze activitatea acestuia ca fiind una dependenta daca nu sunt îndeplinite cel putin 4 criterii din cele 7 mai sus menționate.
In acest caz, organul considera ca activitatea PFA-ului este una dependenta , de natura salariala.
Recomandam societăților sa nu incheie contracte de prestari servicii cu PFA-uri ce deruleaza aceleasi activitati ca si proprii salariati.
Inainte de a incheia contracte , este bine sa luati legatura cu un specialist din cadrul SAUCA& PARTNERS ce are cunostinte juridice si fiscale, pentru a va da cele mai bune sfaturi.