Noul comunicat de presă al Guvernului învederează cetățenilor modificările Legii concediului paternal nr. 210/1999 adoptată de către Guvernul României, printr-o ordonanță de urgență care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii și elimină vechile prevederi care referitoare calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, asimilând lucrătorilor noi categorii de personal încadrat în muncă.
Documentul adoptat de Guvern extinde și durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil și nu doar pentru primul născut.
Pe perioada întregului concediu paternal, tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, fiind protejat de un eventual comportament abuziv al angajatorului.
Concediul paternal este un beneficiu care se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie.