GHID PRIVIND ETAPELE ADOPTĂRII CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVEL DE UNITATE
Conform art. 229 alin. (1) din Codul Muncii, contractul colectiv de muncă este convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală, de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă.
Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 de salariați. Legea stabilește doar obligativitatea începerii negocierii colective, iar nu și obligativitatea încheierii și semnării unui asemenea contract.
Contractul colectiv de muncă va fi semnat și negociat de către un reprezentant al salariaților, care va fi ales cu votul a cel puțin jumătate din salariații angajatorului, pentru o perioadă de 2 ani și va apăra interesele salariaților în cadrul negocierii colective.
Numărul reprezentanților salariaților este lăsat de către legiuitor la latitudinea acestora, aceștia putând alege inclusiv un singur reprezentant.
Care sunt însă etapele ce trebuie urmate de către angajator pentru inițierea negocierilor colective obligatorii?
Există 6 etape obligatorii ce vor trebui parcurse de către o societate aflată în situația descrisă mai sus și anume:
- Afișarea intenției de negociere colectivă și de semnare a unui contract colectiv de muncă.
- Alegerea reprezentanților salariaților care vor apăra interesele salariaților la negocieri.
- Convocarea reprezentanților salariaților aleși. Reprezentanții salariaților trebuie să fie convocați cu cel puțin 15 zile înainte de prima întrunire cu angajatorul.
- Negocierile efective dintre părți. Negocierea colectivă nu poate dura mai mult de 45 de zile calendaristice, doar cu acordul părților.
- Semnarea contractului colectiv de muncă și a documentației aferente. Dacă părțile nu ajung la un consens, nu se semnează contractul colectiv de muncă.
- Înregistrarea contractului colectiv de muncă, în cazul în care părțile ajung la un consens, la Inspectoratul Teritorial de Muncă competent.
Echipa noastră va sta la dispoziție pentru redactarea documentelor necesare, pentru înregistrarea Contractului colectiv de munca la ITM .
Sunați un avocat bun de dreptul muncii !