Curtea Europeana de Justiție a decis in 3 iunie 2021 ca o societate comerciala (agent de munca temporara) autorizata in Romania , ce are sediul in Romania, dar care recrutează salariați romani si ii pune la dispozitia altor societati comerciale din strainatate, ce isi desfasoara activitatea preponderent in străinătate, nu poate folosi Formularul A1 pentru aplicarea legislatiei din Romania.
Pentru a beneficia de prevederile unui regulament european care permite aplicarea legislației de asigurări sociale din statul de unde pleacă angajatul pus la dispoziție unei firme din alt stat membru al UE, respectiv pentru a beneficia de legislatia din Romania, agentul de muncă temporară care-l pune la dispoziție pe salariat in strainatate ar trebui să-și desfășoare în mod obișnuit activitățile în statul membru a cărei legislație socială o dorește aplicabilă pentru acel angajat. ( adica in Romania ).
Agentul de munca temporara trebuie sa il puna la dispozitie pe salariatul roman unor societati din Romania , sa desfasoare activitatea in mod obisnuit in Romania si din cand in cand sa il puna la dispozitie pe salariat unei societati din strainatate.
In temeiul Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială ”persoana care desfășoară o activitate salariată într-un stat membru, pentru un angajator care își desfășoară în mod obișnuit activitățile în acest stat membru, și care este detașată de angajatorul respectiv în alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continuă să fie supusă legislației primului stat membru, cu condiția ca durata previzibilă a activității să nu depășească 24 de luni și ca persoana să nu fi fost trimisă pentru a înlocui o altă persoană detașată”.
Formularul A1 atesta faptul ca angajatorul roman poate achita contributiile salariatului roman pus la dispozitia unei societati din strainatate , cat timp lucreaza in strainatate.
In data de 3 iunie 2021, CJUE a decis urmatoarele:
- „Pentru a se considera că «își desfășoară în mod obișnuit activitățile» într-un stat membru, un agent de muncă temporară trebuie să realizeze o parte semnificativă a activităților sale de punere la dispoziție de lucrători în favoarea unor întreprinderi utilizatoare stabilite și care își desfășoară activitățile pe teritoriul statului membru respectiv.
- Desfășurarea unor activități de selecție și de recrutare a lucrătorilor temporari în statul membru în care este stabilit agentul de muncă temporară nu este suficientă pentru a se considera că această întreprindere desfășoară acolo «activități semnificative»”
Pe cale de concluzie, un agent de munca temporara roman nu poate obtine Formularul A1 daca plaseaza salariati doar in strainatate.
Aceasta decizie este foarte importanta pentru societatile din Romania care plaseaza salariati doar in UE, respectiv ii angajeaza doar sa ii trimita in UE.