Încetarea existenței societății comerciale impune realizarea unor operații care să aibă drept rezultat nu numai încetarea personalității juridice, ci și lichidarea patrimoniului societății, prin exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor sociale. Prin urmare, încetarea existenței societății impune parcurgerea a două faze: dizolvarea societății și lichidarea societății.
- Faza dizolvării societății– cuprinde anumite operații care declanșează și pregătesc încetarea existenței societății. În această fază, personalitatea juridică nu este afectată, însă dizolvarea pune capăt activității normale a societății.
- Faza lichidării societății– cuprinde operații de lichidare a patrimoniului societății, care privesc plata creditorilor și împărțirea soldului între asociați.
Legea societăților comerciale oferă posibilitatea asociaților să decidă, odată cu dizolvarea, și modul de lichidare a societății. O asemenea hotărâre poate fi luată numai dacă asociații sunt de acord cu privire la repartizarea și lichidarea patrimoniului societății și când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
Cum se realizează dizolvarea societății?
- Dizolvarea de drept a societății. Acest caz este mai puțin incident în practică. Legea societăților comerciale reglementează dizolvarea de drept a societății în cazul expirării termenului stabilit pentru durata societății.
- Dizolvarea prin voința asociaților. Voința asociaților se exercită în cadrul adunării generale extraordinare și îmbracă forma unei hotărâri( A.G.A.). Respectiva hotărâre se depune la ORC pentru a se menționa în registru, ulterior, se depune la Monitorul Oficial pentru publicare.
- Dizolvarea pe cale judecătorească. Firma poate fi dizolvată prin hotărârea instanței de judecată. Potrivit legii, oricare asociat poate cere tribunalului, pentru motive temeinice, dizolvarea societății comerciale. Legea prezumă drept motive temeinice neînțelegerile grave dintre asociați, care împiedică funcționarea societății.
Ai ajuns la concluzia că activitatea firmei tale nu mai este profitabilă? Nu te mai înțelegi cu ceilalți asociați? Dorești să închizi firma și nu știi la cine să apelezi? Avocații specializați în drept comercial de la SAUCĂ & PARTNERS te vor asista în tot procesul de închidere a firmei tale.