Atunci când vin clienții la consultația juridica inițială, le recomandam sa încerce rezolvarea amiabila a situatiei, printr-un divorț la notar, care durează mai puțin si are efecte mai puține asupra părților si asupra copiilor.
Însă, orgoliile, disputele personale, ii împiedică pe unii clienți sa rezolve situația amiabil.
1.Clienții ne întreabă daca pot divorța in fata instanței de judecata , fără sa se stabilească aspectele privind copii.
Nu se poate face acest lucru.
Nu exista divorț de comun acord sau culpa comuna, fără ca instanța sa stabilească si capetele accesorii ale divorțului privind copii:
- locuința copiilor
- custodia asupra copiilor
- pensia de intretinere
- programul de vizita
- numele după divorț
2.Clientii ne întreabă daca pot sa renunțe la pensia de intretinere, pentru a se finaliza procesul cat mai repede.
Nu se poate face acest lucru, întrucât pensia de intretinere este un drept al copilului, nu este un drept al părintelui.
Instanța trebuie sa stabilească pensia de intretinere a copilului, in cuantumul stabilit de lege sau in cuantumul stabilit de comun acord de părți.
Instanța trebuie sa aibă la dosar documente privind veniturile părților constând in adeverințe de la locul de munca sau adeverințe de la organul fiscal.
3. Clienții ne întreabă daca pot renunța la efectuarea anchetei sociale , pentru a reduce din timpul de solutionare a procesului.
Nu se poate face acest lucru, întrucât ancheta sociala in procesele de divorț cu copii este obligatorie. Chiar si in cazul procedurii de divorț la notar, se efectuează ancheta sociala.
4. Clienții ne întreabă daca se poate evita ascultarea copilului care a împlinit 10 ani.
Nu se poate evita sau renunța la ascultarea copilului de către instanța de judecata. Codul Civil stabilește ca ascultarea copilului ce a împlinit 10 ani este obligatorie.
Echipa noastră va sta la dispoziție cu sfaturi juridice pentru a alege cea mai buna soluție , respectiv pentru a lua cele mai bune decizii juridice privind copii.