Divorțul de comun acord se poate face atunci când ambele părți ajung la un acord cu privire la toate capetele de cerere.
În cazul în care nu exista copii minori, divorțul este mai ușor de realizat întrucât cele mai multe probleme se pun atunci când vine vorba despre programul de relaționare cu minorul de către părintele nerezident, iar uneori și atunci când este vorba despre stabilirea pensiei de intretinere.
Dacă sotii sunt de acord cu privire la toate capetele de cerere, aceștia se pot adresa:
- 1. Ofițerului de stare civila( dacă nu exista copii minori)
- Notarului public( aici părțile se vor prezenta o data la semnarea actelor după care vor trebui sa se prezinte peste 30 zile care este un termen pentru reflectie)
- Instantei de judecata
În cazul în care soții se pun de acord cu privire la toate capetele de cerere însă nu vor ( nu pot) sa se adreseze notarului public sau ofițerului de stare civila, aceștia se pot adresa instantei de judecata.
Divorțul de comun acord pronunțat pe calea instantei de judecata este posibil indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă exista sau nu copii minori rezultați din căsătorie.
Sotul reclamant este obligat sa fie prezent la fiecare termen de judecata, întrucât prezenta acestuia este obligatorie în procesele de divorț. Excepția de la aceasta regula o constituie atunci când sotul reclamant este plecat in străinătate si face dovada reședinței în străinătate sau dovada locului de munca acolo. În acest caz de excepție, se va face o procura avocatului pentru introducerea acțiunii, reprezentarea și asistarea la termenele de judecata.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură.