Atunci cand sotii au copii minori au 3 posibilitati de a divorta:
In fata notarului public , daca stabilesc de comun acord toate capetele accesorii divortului ( custodia copiilor, locuinta copiilor, pensia de intretinere, programul de vizita)
In fata instantei de judecata , partile pot cere divortul prin acord.
Aceasta posibilitate intervine fie cand sotii nu pot veni la notar , fie cand nu sunt hotarari sa divorteze de comun acord
Sotii trebuie sa se inteleaga cu privire la mai multe aspecte:
- revenirea la numele anterior,
- stabilirea locuintei copiilor,
- exercitarea autoritatii parintesti,
- stabilirea unei pensii de intretinere
In cazul hotararii de divort prin acord, instanta va pronunta o hotarare definitiva, in care nu se va mentiona si din culpa carui sot s-a destramat casatoria, fiind o varianta preferata in special de catre persoanele care detin o functie , exercita o profesie liberala.
Divortul in fata instantei de judecata cand nu exista acordul sotirlor
Din pacate, insa, multe cupluri ajung in instanta atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si nu mai exista casnicia decat pe hartie.
Ce se discuta in procesul de divort?
Custodia copilului
Noul Cod Civil le permite ambilor parinti sa pastreze custodia copiilor, asa-numita „custodie comuna”. Insa, daca interesul superior al copilului este ca doar unul dintre parinti sa pastreze autoritatea, instanta va decide custodie exclusiva in favoarea unui parinte.
Cand sunt motive intemeiate instanta decide exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv, respectiv ca unul din soti sufera de alcoolism , cand sufera de o boala psihica.
Cum se calculeaza pensia de intretinere?
Parintele care nu locuieste impreuna cu copiii, va achita pensia de intretinere pentru copii pentru cresterea si educatia acestora.
Pensia se stabileste in favoarea minorilor, nu a parintelui care se ingrijeste de copii, pentru ca se considera ca toate cheltuielile de crestere si de educare sunt in beneficiul copilului.
Este de preferat ca partile sa se inteleaga cu privire la cuantumul pensiei de intretinere, fiind un drept legal al copilului.
In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la cuantumul pensiei, aceasta va fi stabilita in functie de veniturile parintelui care nu locuieste cu minorul si raportat la nevoile concrete ale acestuia (pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii).
Beneficiarul pensiei nu este parintele , ci copilul.
Daca parintele este de rea credinta si nu vrea sa plateasca, este important sa cereti in instanta sa se depuna adeverinta cu veniturile acestuia, dovada locurilor de munca, sa se depună adeverință de la ANAF cu veniturile totale obtinute.
Locuinta copilului
Instanta va stabili locuinta copilului in functie de dorinta parintilor, in functie de dorinta copilului , in functie de interesul superior al copilului, in functie de concluziile Raportului de ancheta sociala.
Programul de vizita
Instanta se pronunta cu privire la programul de vizita doar daca parintii solicita acest lucru.
Instanta nu decide programul de vizita in lipsa solicitarii partilor.