A fost publicată Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023 de consolidare a aplicării principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei prin transparență salarială și mecanisme de asigurare a respectării legii.
În prezent, legislația română prevede, potrivit art. 163 alin (1) din Codul muncii, confidențialitatea salarială: „Salariul este confidențial, angajatorul având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”.
Odată cu intrarea în vigoare a Directivei (UE) 2023/970, angajatorii vor fi obligați să ofere mai multă transparență legată de nivelul salariilor, în scopul evitării diferențelor salariale semnificative nejustificate între persoane care prestează același fel de muncă și în același cuantum.
Acest lucru nu înseamnă că salariile individuale ale angajaților vor fi vizibile și accesibile oricui, fiind în continuare sub incidența regulamentului GDPR, ci mai de grabă va exista o idee generală între salariați a cuantumului remunerației pentru prestarea muncii similare.
Angajatorilor nu le va mai fi permis să stipuleze interzicerea divulgării salariului prin contract.
Directiva oferă dreptul candidaților la un post de a primi din partea angajatorului informații despre nivelul inițial al remunerației sau intervalul aferent acesteia, stabilit pe baza unor criterii obiective și neutre din punctul de vedere al sexului. Aceste informații vor trebui indicate într-un anunț de angajare sau, în orice alt mod, puse la dispoziția candidatului înainte de interviul de angajare, fără a fi nevoie de o solicitare din partea acestuia.
Va fi instituit dreptul salariaților de a primi anual informații despre nivelurile medii ale salariilor categoriilor de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare, precum și obligația angajatorilor de a oferi aceste informații.
Salariații alături de reprezentanții acestora, inspectoratele de muncă și organismele de promovare a egalității vor avea dreptul de a solicita angajatorului clarificări și detalii cu privire la eventualele diferențe salariale dintre femei și bărbați. Dacă diferențele nu sunt justificate de factori obiectivi și neutri din punctul de vedere al sexului, angajatorul va avea obligația de a remedia situația.
Orice salariat care va descoperi că a suferit un prejudiciu în urma nerespectării de către angajator a principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă va avea dreptul de a solicita și de a obține despăgubiri integrale pentru prejudiciul cauzat.
Important de reținut este că informațiile despre salarii nu trebuie să fie oferite astfel încât să se dezvăluie, în mod direct sau indirect, salariul unui anumit angajat care poate fi recunoscut.
Directiva trebuie transpusă în legislație până la data 7 iunie 2026.
Av. Ana-Maria Popescu