Detașarea transnațională nu se poate dispune fără acordul prealabil al salariatului trimis sa lucreze in străinătate.
Pe cale de concluzie, salariatul si angajatorul trebuie sa încheie un act adițional la contractul de munca
Actul adițional la contractul individual de munca trebuie sa conțină urmatoarele elemente, minime:
- locul de munca unde isi va desfășura activitatea in străinătate
- durata perioadei de munca ce urmează sa fie prestata in străinătate
- elementele constitutive ale remunerației la care are dreptul salariatul in conformitate cu legislatia aplicabila in statul membru gazda, precum si nivelul acestora
- cuantumul total al remunerației acordate salariatului pe perioada detasarii transnaționale cu evidențierea distincta a indemnizatiei de detasare
- moneda in care vor fi plătite drepturile salariale si modalitatea de plata
- prestatiile in bani si / sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate ( art. 18 din Codul Muncii )
- cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea, masa si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazarii sau mesei
- Link-ul catre site-ul oficial unic creat de statul membru gazda in conformitate cu art. 5, alin. 2 din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014[1] ( art. 113 din Legea 16/2017).
Actul aditional se inregistreaza in Revisal.
Conform art. 3 alin. 2, lit. m din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii completeaza REVISAL cu urmatoarele date:
- data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detașarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.
Angajatorul român va înregistra în REVISAL (Registrul General de Evidență al Salariaților) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate, durata normală a timpului de muncă și repartizarea acestuia, salariul, sporurile și cuantumul acestora, explicând în câmpul “alte detalii” – “detașat în cadrul prestării de servicii transnaționale în țara (…)” și va transmite informațiile către Inspectoratul Teritorial de Muncă în termenul prevăzut de lege.
Avocații din cadrul SAUCA&PARTNERS va pot acorda consultanta juridica in acest domeniu, astfel incat sa fiti actualizati cu toate modificarile legislative si sa respectati legea.