Conform art.719 din Codul de procedură civilă se poate solicita suspendarea executării silite într-un dosar de executare silită până la soluționarea definitivă a prezentei cauze, drept pentru care se va depune atașat cauțiunea în cuantumul legal.
Regulile de calcul în funcție de care se depune cauțiunea într-un anumit cuantum sunt regăsite în Codul de Procedură civilă, la articolul anterior menționat.
Astfel art.719 prevede faptul că : ”(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia la executare sau prin cerere separată.”
De asemenea, în motivarea acestei solitări pentru a se dispune suspendarea executării silite este necesar să prezentați o serie de motive, din care să reiasă faptul că dacă nu s-ar dispune această suspendare ați fi grav afectat din punct de vedere financiar.Suspendarea nu opereaza automat, ci trebuie sa fie dovedita paguba iminenta ce s-ar produce daca s-ar continua executarea silita.
Un exemplu de astfel de situații ar fi :
- Există riscul să rămân fără bunurile proprii;
- Nu voi mai avea venituri pentru a mă descurca financiar, chiar și pentru cheltuielile de zi cu zi și mai ales că o ajut constant pe fiica mea cu sume de bani;
- Exista riscul sa pierd locuinta
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în acest domeniu cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.