Ce persoane fizice intră în categoria “beneficiar real”?
Art. 4 din legea nr. 129/2019 explică pe larg faptul că beneficiarul real este acea persoană fizică ce deține/controlează în cele din urmă clientul sau acea persoană fizică în numele sau în interesul căreia se realizează direct sau indirect o tranzacție sau orice altă activitate. Cu alte cuvinte, beneficiarul real este acea persoana fizică care se află în spatele entității juridice, de a cărei protecție beneficiază în anumite situații. Avem în vedere faptul că drepturile și obligațiile sunt “comandate” de o persoană fizică, dar ele produc efecte în patrimoniul unei persoane juridice, adica în sarcina unei ficțiuni juridice care în materialitatea ei nu există. Daca doriți să ne imaginăm o situație concretă ne putem raporta la un exemplu ceva mai plastic atribuind persoanei juridice denumirea de “beneficiar ireal”.
Punânâd problema în această lumină putem înțelege cu ușurință conotația termenului de “beneficiar real”, acesta existând în materialitatea lui spre deosebire de entitatea fictivă în spatele căreia persoana reală activează.
Ce persoane juridice sunt obligate/nu sunt obligate să declare beneficiarul real?
Art. 56 din cadrul legii 129/2019 instituie regula conform căreia au obligația de a declara beneficiarul real persoanele juridice care sunt supuse înregistrării în registrul comerțului. Această declarație trebuie în mod imperativ făcută și în situația modificării datelor declarate inițial. Cu alte cuvinte trebuie să exite în permanență, în posesia statului, datele actualizate la zi cu privire la beneficiarii reali.
Prin excepție, nu trebuie să depună această declarație regiile autonome, companiile naționale, societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat.
Anumite persoane juridice care au în structura acționariatului entități
- cu sediul fiscal în jurisdicții necooperante din punct de vedere fiscal SAU
- în jurisdicții cu grad înalt de risc de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului SAU
- care se află sub monitorizarea organismelor internaționale relevante,
vor depune o declarație a beneficiarului real în fiecare an, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Care este termenul limită pentru depunerea acestei declarații?
Termenul limită se împlinește la data de 6 iunie 2022 inclusiv, deoarece s-a acordat un termen de 90 zile pentru depunerea acestei declarații, termen care a început să curgă din momentul final al stării de alertă, respectiv 8 martie 2022.
Cum comunicăm această declarație și în ce formă?
Forma permisă de lege pentru declarația beneficiarului real:
- Înscris autentic
- Înscris sub semnătură privată ori formă electronică
- Declarație dată în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului SAU
- Declarație depusă personal sau prin reprezentant, având dată certă consemnată de notarul public sau atestată de avocat
Modalitățile de comunicare, către oficiul registrului comerțului, acceptate:
- Depunere fizică
- Mijloace electronice, cu semnătură electronică SAU
- Servicii de poștă și curier
Ce sancțiuni riscă persoanele care nu se conformează obligației de declarare a beneficiarului real?
Regimul sancționator al nerespectării acestei obligații este prevăzut în 2 etape:
- În primă fază este aplicată o sancțiune contravențională, în speță amenda de la 5.000-10.000 lei,
- În caz de neconformare a obligației de declarare a beneficiarului real, în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii cu amenda, tribunalul competent va putea pronunța dizolvarea societății. Cauza de dizolvare poate fi totuși înlăturată în mod valabil până în momentul anterior depunerii concluziilor pe fond.
Conceperea sancțiunii în această modalitate denotă voința legiuitorului de a nu oferi, subiecților de drept vizați de această nouă obligație, posibilitatea de a se eschiva în vreun fel cu privire la respectarea noilor rigori legale.
Ce neajuns dorește să acopere instituirea acestei obligații?
Legiuitorul, prin instituirea acestei obligativități, dorește să sporească gradul de transparență în scopul menținerii securității relațiilor din circuitul civil.
Ca efect al declarării beneficiarului real, se descurajează o serie de activități care ar putea leza circuitul civil, precum acțiunile de spălare a banilor, deoarece persoana care stă în spatele protecției personalității juridice este individualizată și cunoscută de la bun inceput astfel încât în situația constatării unor ilegalități să poată fi trasă la răspundere într-un termen rezonabil.
Cu alte cuvinte, această nouă obligație are caracter de prevenție a unor situații care ar putea aduce prejudicii participanților la circuitul civil.
Pentru asistență în redactarea acestui nou tip de declarație obligatorie cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.