Cum putem obține daune de imagine?
Protecția dreptului la demnitate si a dreptului la imagine al persoanelor
Dreptul la imagine reprezintă un drept fundamental, recunoscut atât de legislația națională, cât și de cea internațională.
Dreptul la imagine al persoanelor nu este un drept absolut în înțelesul legii, tocmai din faptul că există anumite situații justificative în care anumite încălcări ale acestui drept sunt premise de lege și nu vor atrage răspunderea celor care l-a încălcat.
Spre exemplu: în situația în care există consimțământul persoanei prejudiciate
Astfel, în dreptul român, dreptul la demnitate și dreptul la imagine al persoanelor sunt reglementate conform prevederilor art. 72 și art. 73 din Codul civil, potrivit cărora:
- 72 din Codul Civil:
“ (1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ”
- 73 din Codul Civil:
„ (1)Orice persoană are dreptul la propria imagine ”.
În acest sens, conform alin. (2) din articolul antemenționat, în exercitarea dreptului la propria imagine, persoana poate „să interzică sau să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice sau a vocii ori utilizarea unei asemenea reproduceri.”
Când se pot solicita daune de imagine?
Daunele de imagine pot fi solicitate în cazurile în care o persoană suferă un prejudiciu moral sau material ca urmare a unei încălcări a dreptului său la imagine. Spre exemplu:
- Publicarea fără consimțământ a unor fotografii sau înregistrări video;
- Defăimarea în mediul public sau online;
- Hărțuirea sau atacurile la persoană;
- Utilizarea comercială neautorizată a imaginii.
Ce tipuri de despăgubiri pot fi obținute pentru încălcarea dreptului la imagine?
- Daune morale;
- Daune materiale;
Totodată, cel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt:
- obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare;
- orice alte măsuri necesare pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.
De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. În aceste cazuri, dreptul la acţiune este supus prescripţiei extinctive.
Concluzii:
Dreptul de a obține daune de imagine este o formă de protecție indispensabilă într-o societate.
Te putem ajuta cu consultanță juridică de specialitate cu privire situația ta particulară pentru a vedea dacă îndeplinești sau condițiile prevăzute de lege pentru a avea dreptul la despăgubiri.
De asemenea, ne ocupăm pentru tine cu profesionalism de tot ce presupune întreaga procedură de redactare și depunere a cererii de chemare în judecată, precum și reprezentarea în fața instanței de judecată competente;
Ne luăm angajamentul finalizării proiectului într-un termen optim în raport cu rezultatul dorit;
Ne poți contacta pentru mai multe detalii la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro.