Orice societate are 10 salariati trebuie sa inceapa negocierea contractului colectiv de munca la nivelul societatii.
Procedura de negociere colectiva necesita atentie din punct de vedere al redactarii documentelor si din punct de vedere strategic, intrucat anumite drepturi acordate la negocierea colectiva nu se mai pot modifica unilateral de catre angajator.
Contractul colectiv de munca se aduce la cunostinta salariatilor prin intermediul reprezentantilor salariatilor, respectiv prin intermediul Sindicatului care participa la negociere.
Mai jos va prezentam cateva aspecte importante privind contractul colectiv de munca:
Clauzele stabilite prin prezentul contract colectiv de muncă se aplică:
- salariaților încadrați in cadrul angajatorului, indiferent de durata contractului de muncă, de locul de muncă, de funcția pe care o dețin și de locul în care își desfășoară activitatea (pe teren, în orice sediu, filială, sucursală, punct de lucru, prezente sau viitoare ale Angajatorului);
- salariaților detașați, delegați în cadrul angajatorului
- persoanelor angajate în perioada de probă;
- persoanelor venite în interes personal sau de serviciu;
- angajatorului.
Durata contractului colectiv de munca:
- contractul colectiv de munca se încheie pe o perioadă de 24 luni și își va produce efectele din momentul înregistrării la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în condițiile art. 108 alin. (1) din Legea nr. 367/2022.
- Părțile pot hotărî prelungirea aplicării prezentului contract colectiv de muncă o singură dată, cu cel mult 12 luni, în condițiile art. 108 alin. (2) din Legea nr. 367/2022.
Modificarea contractului colectiv de muncă:
- Clauzele contractului colectiv de muncă pot fi modificate pe parcursul executării lui, în condițiile legii, ori de câte ori părțile îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă convin acest lucru, în condițiile art. 116 alin. (1) din Legea Dialogului Social nr. 367/2022.
- Modificările contractului colectiv de muncă, dacă vor interveni, se vor consemna într-un act adițional semnat de toate părțile care l-au încheiat. Actul adițional se transmite în scris organului la care a fost înregistrat contractul colectiv de muncă și tuturor părților semnatare și produce efecte de la data înregistrării lui sau la o data ulterioară convenită de părți, în condițiile art. 116 alin. (2) din Legea Dialogului Social nr. 367/2022.
- Propunerile de modificare ale prezentului contract colectiv vor fi aduse la cunoștința celeilalte părți, în scris, cu cel puțin 15 zile înainte de data propusă pentru începerea negocierilor.
Executarea contractului colectiv de munca:
- Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți. Prevederile prezentului contract colectiv de muncă se aplică tuturor salariaților societății, în condițiile specificate în prezentul contract colectiv de muncă.
Incetarea contractului colectiv de muncă:
- Contractul colectiv de muncă încetează:
la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, dacă părțile nu convin prelungirea aplicării acestuia, în condițiile art. 117 lit. a din Legea nr. 367/2022;
la data dizolvării sau lichidării judiciare a angajatorului
prin acordul părților semnatare.
- Contractul colectiv de muncă nu poate fi denunțat unilateral.
Sunati un avocat specializat in dreptul muncii pentru redactarea actelor necesare, inclusiv pentru redactarea contractului colectiv de munca.