Contract de vânzare-cumpărare sau de donație către un minor
Cum puteți proceda în situația în care doriți să achiziționați/donați o locuință pentru copilul dumneavoastră, având în vedere faptul că contractul de vanzare-cumpărare ori contractul de donație nu poate fi semnat în mod direct de către minor?
Din punct de vedere legal, Noul Cod Civil Român prevede următoarele:
Art. 988 alin. (1) C. civ.: „Cel lipsit de capacitate de exercițiu sau cu capacitate de exercițiu restrânsă nu poate dispune de bunurile sale prin liberalități, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.”
Art. 43 alin. (4) C. civ.: „Actele pe care minorul le poate încheia singur pot fi făcute și de reprezentantul său legal, afară de cazul în care legea ar dispune altfel sau natura actului nu i-ar permite acest lucru.”
Art. 144 Cod civil: ”(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie și autorizarea instanței de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărțeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunțe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum și să încheie în mod valabil orice alte acte ce depășesc dreptul de administrare.”
Art. 124 Cod civil: ”(2) În cazul ocrotirii minorului prin părinți, (…) nu se va institui consiliul de familie.”
Astfel, într-o asemnenea situație trebuie să se depună o cerere de încuviințare a contractului de vânzare-cumpărare, respectiv a contractului de donație, de la caz la caz, cerere care se depune la Judecătorie. Printr-o astfel de cerere se va solicita instanței de tutelă să încuviințeze încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv primirea donației de către minor și să se numească o persoană majoră ( parinte, bunic, altă rudă, altă persoană) care va fi autorizată să semneze în numele minorului.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun, specializat pe această ramură de drept, care vă poate ajuta cu lista documentelor necesare, precum și cu redactarea unei astfel de cereri.