Codul muncii s-a modificat, iar , din cadrul comisiei de cercetare disciplinara poate face parte un consultant extern specializat in dreptul muncii.
Ce este concedierea disciplinara ? Sancțiunea disciplinara grava
Concedierea disciplinara intervine in cazul in care salariatul a săvârșit o abatere sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, fisa postului, ordinele, instrucțiunile si deciziile luate de către angajator / seful ierarhic superior.
In acest caz, concedierea intervine ca sancțiune disciplinara si presupune in prealabil o cercetarea disciplinara a salariatului, care se va efectua conform următoarei proceduri legale, ce trebuie respectata :
- Angajatorul prin președintele comisiei disciplinare sau prin intermediul consultantului extern il va convoca in scris pe salariatul cercetat.
- Convocarea va arata obiectul convocarii, data, ora si locul intrevederii.
- Pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
- Din comisie va putea face parte, fara drept de vot, in calitate de observator si un reprezentant al salariatilor/sindicatului, al carui membru este salariatul cercetat.
- In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente pe baza carora sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei.
- In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente pe baza carora sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat disciplinar sunt obligatorii, in masura in care acesta doreste sa dea explicatii si sa asiste la cercetarea disciplinara.
- Neprezentarea salariatului la convocarea la cercetarea disciplinara prealabila fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
- Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
- gradul de vinovatie a salariatului;
- consecintele abaterii disciplinare;
- comportarea generala in serviciu a salariatului;
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acest
Dupa finalizarea cercetarii disciplinare, Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare.
In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite Decizia de Concediere sau Decizia de sanctionare disciplinara dupa caz.
Decizia de concediere (pentru motive disciplinare) sau Decizia de sanctionare disciplinara se va comunica salariatului in termen de cel mult 5 zile calendaristice de la emiterea ei fie personal prin semnatura de primire, fie prin posta cu confirmare de primire la domiciliul sau resedinta salariatului comunicate de catre salariat angajatorului , fie prin e-mail, producand efecte de la data comunicarii.
Avocatii nostri va pot asista la procedura de cercetare disciplinara.