Formarea profesionala !
Într-o Decizie de speță, Curtea de Apel Timișoara a statuat că nerespectarea de către salariat a obligaţiei de fidelitate faţă de angajatorul care a suportat costurile formării sale profesionale va atrage obligarea salariatului la suportarea acestor cheltuieli, dar numai pentru serviciile pe care angajatorul le poate dovedi, în mod efectiv şi individual. Stabilirea a priori a unei sume globale reprezentând costuri de şcolarizare ar conduce la concluzia că părțile au evaluat anticipat prejudiciul cauzat prin neexecutarea contractului, adică au convenit asupra unei veritabile clauze penale, faptă interzisă în raporturile de muncă şi sancţionată cu nulitatea absolută[1].
Dacă s-ar fi convenit în acest sens, ar însemna că părțile au înțeles să evalueze anticipat prejudiciul cauzat prin neexecutarea contractului, adică au convenit asupra unei veritabile clauze penale, ceea ce în mod evident nu poate fi permis în cadrul raporturilor de muncă dintre părți, așa cum a statuat de altfel Înalta Curte de Casație și Justiție – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin Decizia nr.19/2019 în care a arătat că „stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă sau într-un act adițional al acestuia, prin care este evaluată paguba produsă angajatorului de salariat din vina și în legătură cu munca sa, este interzisă și este sancționată cu nulitatea clauzei astfel negociate”.
Pe cale de concluzie, angajatorul trebuie sa dovedeasca in concret costurile cu formarea profesionala a salariatului, nu poate actiona in instanta salariatul pentru costuri estimate, stabilite anticipat.
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă ridicată de legislația muncii. Nu ezitați să ne contactați!
[1] https://www.juridice.ro/740165/curtea-de-apel-timisoara-clauza-penala-in-contractul-individual-de-munca-2.html