Milioane de oameni se întreabă ce se va întâmpla cu asigurările încheiate cu Euroins, acum că Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății.
În principiu, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, cu toate consecințele ce decurg din acest fapt.
Există însă anumite excepții, care cel mai probabil vor deveni majoritare:
- titularul poliţei denunţă contractul de asigurare, recuperându-și banii proporțional cu perioada rămasă;
- se împlineşte termenul legal de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care poliţele de asigurare încetează de drept;
- lichidatorul judiciar numit de instanţă odată cu deschiderea judiciară a procedurii falimentului denunţă poliţele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.
De asemenea, Decizia nr. 262/2023 a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins România a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 233/2023, în data de 17.03.2023, marcând momentul din care pot fi depuse cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), noul administrator desemnat temporar, dar și momentul din care aceeași autoritate va putea formula către instanţa competentă cererea de faliment.
Termenul legal pentru începerea plăților de către FGA este de 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
Atenție! La 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate poliţele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.
Având în vedere numărul mare de participați în acest demers și bugetul limitat al FGA, recomandăm încheierea cât mai rapidă a unei noi polițe cu un nou asigurător, pentru a fi protejat în cazul producerii riscului asigurat.