- Ce este o autoritate publică?
Legea 554/2004 a contenciosului administrativ ne oferă o definiție: „orice organ de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public”, mai exact, orice autoritate publică poate fi inclusă în această categorie( ex. primărie, anaf, consiliul local etc.)
- Pentru ce putem da în judecată o autoritate a statului?
Conform legislației în vigoare, orice persoană care se consideră vătămată printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri poate da autoritatea publică în judecată.
Cu alte cuvinte, dacă organul fiscal a emis o decizie de impunere(act administrativ) care vă nemulțumește și care vă încalcă drepturile, atunci sunteți îndreptățiți să vă adresați instanțelor de judecată pentru a solicita anularea acestei decizii.
Ați depus documentele pentru eliberarea unei autorizații de construire și primăria nu a eliberat-o în termenul legal? Și în acest caz vă puteți adresa justiției pentru remedierea problemei.
- Ce face instanța de judecată?
Instanța de contencios administrativ poate anula actul nelegal, poate obliga autoritatea să emită un act administrativ, poate obliga autoritatea la punerea în executare a unui act administrativ sau poate repara paguba produsă printr-un act administrativ.
- Trebuie urmată o procedură prealabilă sesizării instanței?
DA! Înainte de a sesiza instanța de judecată, trebuie formulată o plângere prealabilă la autoritatea care a emis actul(sau care trebuia să îl emită) și să solicităm, pe cale amiabilă, rezolvarea problemei. Aceasta e o chestiune de care ține admisibilitatea cererii de chemare în judecată.
Aveți nevoie de asistență juridică în domeniul contenciosului administrativ și fiscal? Doriți să contestați un act administrativ și nu știți care este procedura? Avocații specializați în litigii cu statul de la SAUCĂ & PARTNERS sunt alături de dumneavoastră pentru soluționarea oricăror probleme.