Cauti un avocat bun pentru o concediere?
Atunci când un salariat săvârșește o abatere disciplinara, angajatorul trebuie sa respecte anumite reguli clare de procedură și să întocmeasca anumite documente.
Dacă angajatorul nu întocmește documentele necesare, există riscul ca procedura de sancționare disciplinară să fie lovită de nulitate absolută.
Primul pas: Procedura de sancționare disciplinară este inițiată în situația în care angajatorul este sesizat de faptele care ar putea fi considerate abateri disciplinare, printr-un referat de constatare.
Pas 2: În urma înregistrării referatului de constatare, se numește o comisie de cercetare disciplinara și se întocmește o decizie de numire a comisiei de cercetare disciplinară.
Pas 3: Salariatul care a săvârșit o faptă contrară regulilor de disciplina muncii este convocat în scris printr-un convocator, în scopul de a se prezenta la cercetarea disciplinară prealabilă.
Convocatorul va conține data, ora, locul cercetării disciplinare prealabile, obiectul cercetării disciplinare.
Toate aceste elemente sunt obligatorii, iar lipsa lor poate atrage nulitatea procedurii de sancționare.
Recomandam clienților sa trimită convocatorul cu cel puțin 5 zile înainte de prima ședință, însă de fiecare dată, trebuie verificat în prealabil în Regulamentul intern sau în Contractul colectiv sa nu fie inserat/specificat alt termen.
Pas 4: Dacă salariatul se prezintă la cercetarea disciplinară, acesta va primi o nota explicativă cu întrebarile adresate de Comisia de cercetare disciplinară.
ATENTIE: este important sa prezentați salariatului toate probele, dovezile ce le detineti pentru ca acesta să îsi poată exercita dreptul la apărare.
Pas 5: Concluziile ședintei de cercetare disciplinară se insereaza într-un proces verbal de ședință, care se va semna de toate părțile prezente, inclusiv de salariat.
Comisia de cercetare disciplinară va analiza daca faptele săvârșite de salariat reprezintă încălcări:
– ale regulilor de disciplina muncii,
– ale clauzelor contractului individual de muncă;
– ale clauzelor contractului colectiv de muncă;
– ale clauzelor Regulamentului intern;
– prevederilor deciziilor si instrucțiunilor angajatorului;
– prevederilor Fișei postului.
Pas 6: Comisia de cercetare disciplinara analizează împrejurările în care au fost săvârșite faptele, vinovăția salariatului, comportamentul salariatului la locul de muncă și întocmește un Raport final de cercetare disciplinară.
Comisia propune aplicarea unei sancțiuni disciplinare sau neaplicarea vreunei sancțiuni disciplinare.
Pas 7: Angajatorul emite decizia de sancționare disciplinară care trebuie să conțină toate elementele obligatorii cerute de Codul Muncii.
ATENTIE: Impotriva deciziei de sancționare disciplinară se poate formula contestație în termen de 30 zile ( NU 45 zile cum se procedează în mod greșit în practică) ,fiind un termen expres stabilit de Codul Muncii.
Suna un avocat bun de dreptul muncii.
Contactează un avocat cu experiență in dreptul muncii.
Ne puteți trimite un email la adresa : gabriela@sauca.ro daca doriti să redactam actele necesare de dreptul muncii sau daca aveți un litigiu de dreptul muncii.
Cauți cel mai bun avocat pe litigii de muncă?