Diurna internă/externă este deductibilă și neimpozabilă dacă se încadrează în cele două plafoane stabilite de Codul Fiscal în art. 76 lit. k) și m) și anume:
,,(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate;”
Analizând această ipoteză de deductibilitate și neimpozabilitate în concret, obținem următoarele concluzii:
În țară, 2,5 ori nivelul legal pentru indemnizația personalului autorităților și instituțiilor publice este stabilit prin hotărâre a Guvernului, respectiv Hotărârea 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului.
De la 1 aprilie 2023, prin Ordinul Ministerului Finanțelor 1235/2023, s-a ajuns la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei.
Angajatorul este liber să depășească această sumă însă tot ce depășește cele două plafoane menționate anterior aduce costuri suplimentare, anume plata contribuțiilor sociale.
În străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (HG 518/1995). Există o anexă la HG 518/1995 cu diurnele în valută valabile pentru fiecare țară pe baza căreia se poate determina diurna deductibilă în străinătate.
Diurna acordată în străinătate se poate acorda numai personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat, conform Legii nr. 72/2022.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare, în țară sau în străinătate.
Ajungem la concluzia că diurna nu este neimpozabilă și taxabilă cu contribuții sociale dacă se încadrează în plafonul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, dar nu mai mult de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Pe de altă parte, dacă diurna zilnică este peste plafoanele specificate mai sus, partea care depășește este considerată venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe veniturile din salarii și se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii pentru luna în cauză (CAS, CASS, Contribuția asiguratorie pentru muncă).