Asa am prezentat in primul articol, primul pas într-o relație de munca este dat de semnarea si negocierea unui contract individual de munca.
Indiferent ca ești un salariat sau un angajator, contractul individual de munca trebuie sa conțină atât clauzele legale, obligatorii stabilite de Codul Muncii și de legislativa aplicabila, cât și clauze contractuale negociate si stabilite de comun acord de părți.
Contractul individual de munca NU este doar un formular standard, iar semnarea acestuia NU este doar o formalitate.
Contractul de munca este baza primordiala ce reglementează relația de munca dintre salariat și angajator, ce ajuta părțile sa cunoască drepturile și obligațiile acestora, responsabilitățile fiecăruia.
ATENTIE : SALARIUL este un element cheie ce trebuie inserat în contractul individual de munca.
Părțile trebuie sa fie atente ca salariul negociat sa nu fie mai mic decât salariul minim pe economie stabilit de legislație.
Înainte de a semna un contract individual de munca, trebuie verificata legea în vigoare de fiecare data.
In prezent, salariul minim brut de încadrare este reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 937/2009 care stabilește următoarele :
- Se acorda suma de 2080 lei, drept salariu minim de încadrare pentru persoanele ce nu au studii superioare
- Se acorda suma de 2350 lei, pentru persoanele încadrate, in funcții ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane înregistrează o vechime in câmpul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.
Este important sa negociați și sa inserați în contractul de munca clauze specifice, particulare care sa va ajute în relațiile de munca, cum ar fi : clauza de confidențialitate, clauza de mobilitate, clauza de neconcurenta, clauza de formare profesionala.
- Dacă ești agent de vânzări și te deplasezi pe teritoriul României, este bine sa negociezi cu angajatorul acordarea unor avantaje în natura și sa existe o clauza de mobilitate inserata în contractul de munca
ATENTIE : Criteriile de evaluare profesionala și obiectivele de performanta trebuie sa fie stabilite și detaliate de angajator în cadrul contractului de munca.
Este important ca salariatul sa cunoască care este procedura de evaluare profesionala și ce așteaptă angajatorul de la el.
Contractul individual de munca se semnează în 2 exemplare originale și se înregistrează în Revisal înainte de începerea activității. Un exemplar original se comunica salariatului si un alt exemplar original rămâne la angajator.
ATENTIE : Codul muncii s-a modificat si prevede ca o copie după contractul individual de munca se păstrează , la locul de munca al salariatului, pe suport hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.
Conform art. 16 indice 1 din Codul Muncii, locul de munca reprezintă locul in care salariatul își desfășoară activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agenții sau puncte de lucru care aparțin acestuia.
- Un contract individual de munca bun te ajuta ca și angajat sa îți încasezi salariul pentru munca prestata, să beneficiezi de toate drepturile pentru munca suplimentara
- Un contract individual de munca bun te ajuta ca și angajator sa concediezi un salariat pentru abateri disciplinare, te ajuta sa poți proceda la evaluarea profesionala, te ajuta sa obții daune de la salariat pentru încălcarea clauzei de confidențialitate.
Pentru a încheia un contract care se te protejeze, indiferent ca este salariat sau ca ești angajator, poți lua legatura cu un avocat specializat din cadrul CABINETULUI DE AVOCATURA SAUCA&PARTNERS.